Fitness na předpis? V zahraničí úspěšně funguje. A chystá se i u nás
Foto: Archiv

Fitness na předpis? V zahraničí úspěšně funguje. A chystá se i u nás

1. 8. 2019

V řadě zemí už je běžné, že lékař doporučí pacientovi v rámci léčebné terapie pohybovou aktivitu a napíšu mu na ni lékařský předpis. Vyškolený fitness profesionál pak podle něj sestaví pacientovi pohybový program na míru.

Cíl Českého fitness sektoru je stejný. Jen je třeba přesně stanovit, co musí trenér či instruktor umět, aby mohl s lékaři na této úrovni spolupracovat. Účinným nástrojem jsou tzv. profesní kvalifikace. 

Koho se to týká? Především lidí s nadváhou, obezitou, vysokým krevním tlakem nebo cukrovkou, kterou jen v České republice trpí více jak milion obyvatel. "Podle našich zjištění ze zahraničí, kde tzv. fitness na předpis funguje, se jedná o velmi perspektivní spolupráci lékařů a fitness specialistů. Na pohybovou aktivitu, která účinkuje jako prevence, ale i efektivní lék, tam navíc začínají přispívat i zdravotní pojišťovny. Tento systém již úspěšně zavedli v části Belgie, ve Francii či Švýcarsku, proto jsme přesvědčeni, že bude stejně dobře fungovat i u nás,“ říká Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness a Českého svazu aerobiku a fitness.

Fitness instruktor musí být opravdový profesionál

Je třeba jasně definovat, co musí umět a znát trenér či instruktor fitness, který se bude věnovat nemocným klientům, aby mohl s lékaři na této úrovni spolupracovat.

Český fitness sektor má v tomto směru za sebou první důležitý krok. Těsně před schválením máme standard zkoušky profesní kvalifikace Instruktor pohybových aktivit osob s civilizačními onemocněními.

"Ten nastavuje standardy minimálních znalostí a dovedností specialistů na pohybovou aktivitu osob s civilizačními onemocněními. Úspěšný absolvent takové zkoušky se pak může stát spolehlivým pomocníkem lékaře, se kterým se prakticky dělí o péči o pacienta. Pod náš plán jsou připraveni se podepsat i praktičtí lékaři, kteří jsou pro „odesílání pacientů“ do fitness centra, místo do lékárny, zásadní,“ konstatuje Jana Havrdová. 

cvičení
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%