Aplikace záchranka už pomohla ve více než 35 000 případů
Ilustrační foto: zachrankaapp.cz

Aplikace záchranka už pomohla ve více než 35 000 případů

25. 7. 2019

„Překročila jsem zurčící potůček, minula obrovské mraveniště, kolem mě proběhly dvě srnky a já se vydala jejich směrem.“ Takový popis trasy bude dobrý pro vyprávění přátelům, ale na to, aby vás v případě potřeby rychle našli záchranáři a pomohli vám, to většinou nestačí.

Naštěstí řešení je jednoduché, stačí mít v mobilu nainstalovanou Záchranku. Pokud ji ještě neznáte a nemáte, je nejvyšší čas to napravit.

APLIKACE MÁ 3 ZÁKLADNÍ FUNKCE

ALARM

Po přidržení nouzového tlačítka po dobu 3 vteřin dochází k odeslání zprávy s vaší přesnou polohou. Zároveň je standardním způsobem vytáčeno tísňové číslo 155. Nouzové tlačítko tedy slouží jako zrychlená volba pro kontaktování zdravotnické záchranné služby.

LOKÁTOR

S funkcí “Lokátor” jednoduše zjistíte svoji přesnou GPS polohu a najdete nejbližší automatizovaný externí defibrilátor /AED/, lékařskou, zubní, či lékárenskou pohotovost. Aplikace přehledně zobrazuje body zájmu s možností rychlé navigace na dané místo.

PRVNÍ POMOC

Rychlé poskytnutí první pomoci před příjezdem záchranné služby výrazně zvyšuje šanci postiženého na přežití. Interaktivní návod vás provede nejdůležitějšími kroky jednoduchou a intuitivní formou.

79ac00a5bec02b582190da1cd3bce005.PNG

STAŽENÍ APLIKACE JE JEDNODUCHÉ A ZDARMA

Po stažení aplikace je nutné zadat své jméno, příjmení a telefonní číslo. Jakmile je zadáte, přijde vám SMS s potvrzovacím kódem, který zadáte. V tu chvíli je vaše telefonní číslo ověřeno. Je dobré vyplnit sekci “Můj profil”, kam vypíšete své zdravotní údaje, kontakty na osoby blízké a další informace, které budou při odeslání nouzové zprávy z vašeho telefonu zaslány záchranářům. Tyto údaje nejsou uloženy na žádném serveru, pouze ve vašem telefonu. Přenesou se pouze v případě nouzového volání, a to přímo na dispečink zdravotnické záchranné služby.

Internetové připojení není pro správnou funkci systému zapotřebí. Není-li váš mobilní telefon připojen k internetu, aplikace po aktivaci alarmu odešle vaši přesnou polohu pomocí SMS. Současně dochází k vytáčení linky 155.

Pro kontaktování tísňové linky 155 je potřeba signál vašeho operátora. V případě slabého signálu, kdy není možné odeslat vaši polohu pomocí dat, je generována SMS zpráva. Ta je na signál méně náročná než volání. Může tedy nastat i situace, kdy nebudete mít dostatek signálu k navázání telefonického hovoru s linkou 155, vaše nouzová zpráva s polohou však odejde prostřednictvím SMS.

Že nemáte dost místa (v mobilu)? Na Záchranku si ho určitě udělejte, vždyť za 3 roky existence pomohla tato skvělá aplikace ve více než 35 000 případů. Navíc dochází k neustálému vylepšování a rozšiřování jejích funkcí i dosahu. K záchranným složkám, které je možné přes Záchranku zavolat, se po Horské službě ČR přidala i Vodní záchranná služba ČČK. Aplikace plně funguje i v Rakousku, napojená je i slovenská Horská záchranná služba. 

Moderní způsoby přivolání pomoci v případě nouze jsou velice užitečné, protože i pouhé vytočení tří čísel může být při vážném zranění a otřesu nad síly zraněného,“ říká Jan Mates, vedoucí marketingu Vojenské zdravotní pojišťovny. „Kromě uvedené Záchranky doporučuji i naši aplikaci Zdraví na klik, pomocí které mohou lidé dát zprávu jak na tísňovou linku, tak i svým blízkým včetně zaslání GPS polohy. Aplikace Zdraví na klik je určena v omezené míře i široké veřejnosti, ne pouze klientům Vojenské zdravotní pojišťovny,“ dodává Jan Mates.

zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%