Prázdninový tip: Lounské středohoří
FOTO: autorka

Prázdninový tip: Lounské středohoří

24. 7. 2019

Vrch Stříbrník, zvaný také Červeňák, se nachází v Lounském středohoří nad obcí Dobroměřice v okrese Louny. Na vrcholku ve výši 289m je horská turistická Ejemova chata s rozhlednou zvanou Frotzelova.

Slavnostní otevření chaty se konalo v roce 1911, po roce 1950 byla chata převedena na JZD Dobroměřice a v roce 1991 byla vrácena lounským turistům. Od roku 1998 slouží i jako rozhledna. Chata je otevřena turistům, je zde dětské hřiště a občerstvení. Z rozhledny je nádherný rozhled na Lounské středohoří (i když převažuje název Ranské) - Raná, Oblík a další menší vrchy.

Chata je pověstná vyhlášenými utopenci, hermelíny či párky přímo z farmy, kde si můžete zakoupit kozí i kravské sýry. Pod chatou ve vzdálenosti 500 se prostírá dobroměřický rybník.

Ubytování lze zajistit v turistické ubytovně Dobroměřice.  Vlaková stanice Lenešice 3 km. Město Louny je vzdáleno od vrchu necelé 4 km.  Stojí za to navštívit město Louny, je plné historických památek. Louny a okolí mají výborné cyklotrasy do širokého okolí.

Z vrcholu je nádherný výhled na okolní dominantní vrcholy Lounského středohoří - Ranou, Oblík, Milou a plno dalších kopečků. Výhledy při dobré viditelnosti na Lounsko a široké okolí. Cyklisté, turisté a milovníci zdolávání vrchů, vršků a kopečků si přijdou na své. Je to krajina čedičových kopců, které jsou pokryty stepní vegetací, zjara se na nich vyskytuje hlaváček jarní, koniklec a jiné chráněné rostliny, fauna je tu též přebohatě zastoupena v podobě střevlíků, pestrobarevných motýlů a jiného hmyzu.

Raná - trojvrcholový masiv, vysoký 457 m

  

 Oblík 509 m

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čičov u  malé obce Hořenec                                                                                          

Milá 510 m.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Při toulkách půvabným Českým středohořím se můžeme stavět v Chrámcích u Mostu pro dobré vínko z obnovených vinic, o které se zasloužil se svými spolupracovníky Ing. Váňa v roce 1967. V současné době se vinice neustále rozšiřují. Zpočátku byl pověstný Chrámecký divoch, víno bílé, které se vyrábí dodnes, vedle výborných dalších vín. České vinařství Chrámce je jediným pravidelným výrobcem košer vín v ČR od roku 1994. 

Chráněná krajinná oblast Českého středohoří učaruje každému, kdo se touto krajinou projde. Je různorodá, úrodná, malebná, mezi vrchy se prostírají úrodná pole, vinice. Stojí tu od nepaměti města, městečka, vesnice se svojí historií, se svojí přítomností i budoucností. Chraňme tento nádherný kraj!

Prázdninový tip
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.