Prázdninový tip: Přes Kopicův statek na Valdštejn
Foto: autorka

Prázdninový tip: Přes Kopicův statek na Valdštejn

21. 7. 2019

Líbezná krajina to je, ten náš Český ráj! Každý asi zná Trosky a Prachovské skály, ale já mám ještě jeden tip na méně známou vycházku. Uvidíte půvabné skalní reliéfy a pohádkový hrad Valdštejn.

Vyrazit můžete z obce Kacanovy, která leží jižně od Turnova. Zaparkovat se dá u místního kempu, odkud se vydáte po modré turistické značce. Projdete vesnicí a za hřbitovem odbočíte vpravo do lesa, až k roubené usedlosti na samotě, zvané Kopicův statek.

Významná památka lidového stavitelství s dochovanou kamennou bránou a sochou sv. Jiří v popředí napovídá, že zde nebydleli obyčejní sedláci. Ve dvacátém století se sem přistěhoval Vojtěch Kopic, sochařský samouk a hráč na varhany. Ve skalách pod statkem vytvořil od třicátých do sedmdesátých let na tři desítky tesaných reliéfů, vesměs s vlasteneckou a přírodní tématikou. Najdete tu například českého lva, Šemíka s Horymírem, anděla strážce nebo Jana Žižku…

Tuto skalní galerii si prohlédnete po značené stezce, která odbočuje před statkem doprava a opět se za statkem na rozcestí Kopicův statek napojí na modrou značku. Pokračujete k dalšímu rozcestí Jižní sedlo, kde odbočíte vlevo, stále po modré. Na rozcestí U Kavčin doporučuji sledovat modrou značku vpravo na Janovu vyhlídku – je to totiž celkem pohodlná možnost, jak si z výšky prohlédnout Hruboskalské skalní město. Janova vyhlídka je přístupná také odspodu ze skal, ale to je nesrovnatelně namáhavější cesta!

Z vyhlídky se vrátíte na lesní cestu a z rozcestí U Kavčin po červené značce dojdete k hradu Valdštejn. Středověký hrad má podobný osud, jako jiná šlechtická sídla: byl dobýván, vyhořel, jeho majitelé se střídali, až ho v r. 1620 získal kontroverzní Albrecht z Valdštejna. Jeho následovníci zde později nechali postavit kapli a úžasný pískovcový most se sochami světců. V kapličce na nádvoří si všimněte obrazu sv. Jana Křtitele, který je dle pověsti portrétem Karla Hynka Máchy. Dnes se na Valdštejně konají koncerty a další akce, natáčely se tu také filmové pohádky, např. Princ Bajaja. Místo má velmi příjemnou atmosféru a o jeho historickém významu svědčí i to, že téměř všechny cesty z okolí dodnes vedou na Valdštejn…

Do Kacanov se vrátíte stejnou cestou po vlastní ose. Můžete také přijet na parkoviště pod Valdštejnem a trasu absolvovat v opačném směru, z Valdštejna na Kopicův statek a zpět.

Doprava: 

1. Autem z Turnova po silnici Sobotecká směr Sobotka, přes Mašov do Kacanov.

2. Autem  z Turnova po silnici č. 35 směr Jičín.  Dále odbočit vpravo na Pelešany, ve vsi odbočit vlevo na parkoviště pod  hradem, odkud dojdete lesní cestou po zelené značce ke hradu.
 

Občerstvení: restaurace U Hradu – Valdštejn, stánek v kempu Kacanovy – je zde i bazén, přístupný za poplatek.

Další informace: http://www.kacanovy.cz/jirosova-rychta/, www.hrad-valdstejn.cz

 

Náročnost: nízká, délka trasy cca 6 km, nevhodné pro kočárky a méně pohyblivé osoby.

Prázdninový tip
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%