Na to už jsme staří aneb Kdy skončit se sexem
Ilustrační foto: ingimage.com

Na to už jsme staří aneb Kdy skončit se sexem

23. 7. 2019

Děda osahával babičku, bylo to nechutné. Tuto větu řekla šestnáctiletá dívka svým rodičům a ti jí dali za pravdu. Pro mnoho mladých lidí je nepředstavitelné, že spousta párů v seniorském věku prožívá lásku i v její fyzické podobě. Pětačtyřicet let. To je pro většinu mladých lidí věková hranice, ve které končí milostný život.

Neblázni, na to jsme už staří.
Ale no tak, jen se podívej na tam ty dva.
Nebudu tady nikoho šmírovat. Zbláznila ses?
S tebou už není žádná legrace.
Proboha, ty jsi už zblblá z těch svých časopisů, kde se píše jen o sexu.

Tak toto je rozhovor jednoho staršího manželského páru, který se odehrál nedávno na pláži řeckého ostrova. Ti lidé byli v malém hotelu, který navštěvují převážně páry středního a vyššího věku. Večer tam tančí, přes den se mohou účastnit cvičení v moři. Dotyční pozorovali dva turisty na pohled v dosti vysokém věku, kterak spolu laškovali v moři. Drželi se za ruce, občas jeden druhého pohladil, povídali si. Sem tam si dali letmý polibek.

„Bylo mi při pohledu na ně líto, že z našeho života už vymizela veškerá intimita, dotyky. Myslím, že mě manžel má rád, je nám spolu dobře, ale vlastně si nevzpomínám, kdy mi dal najevo, že jsem žena. On to bere tak, že k vyššímu věku už milování nepatří. Možná se bojí selhání, možná mu už nepřipadám přitažlivá. Ale já vím, že některé páry žijí jinak,“ vypráví osmašedesátiletá Vlasta.

Mnozí lidé si vybavují z dětství situace, kdy takzvaně přistihli své rodiče při intimních dotecích, někdy dokonce při milování. Pro mnohé to bylo nepříjemné. V patnácti totiž většině lidí přijde jaksi  nepatřičné, že se jejich rodiče, kterým je třeba kolem čtyřiceti, fyzicky milují. Proboha, vždyť jsou na to staří, říkají si mladí lidé.

Jenže pak stárnou, je jim čtyřicet, sex jim v tom věku přijde jako naprosto přirozená věc, dívají se na sedmdesátníky a říkají: Proboha, oni se mazlí, nechutné, vždyť jsou na to staří.

Jenže pak jim je sedmdesát…

„Hodně se v tomto směru mění, ale mnozí senioři se stále ještě o sexu bojí mluvit, protože se někdy setkávají s posměšky, v lepším případě s odsuzujícím mlčením,“ říká Julie Gaia Poupětová, která pracuje jako sex koučka, to znamená, že mimo jiné pomáhá lidem, kteří mají problémy se sexem.

Média jsou v poslední době zaplavena tématy věnujícími se intimnímu životu seniorů. Píše se o prospěšnosti sexu ve vysokém věku, o vědeckých studiích potvrzujících, že má výborný vliv na aktivitu mozku, paměť a kdo ví co všechno ještě. Takže člověk vyššího věku, který nemá partnera na sex nebo mu už zdraví erotické hrátky neumožňuje, případně na ně prostě nemá náladu, si čím dál častěji říká: Aha, jsem divný, netančím v rytmu doby, nemám sex a to je špatné.

„Každý člověk je však jiný. Toto je velice individuální záležitost a každý člověk má jiné potřeby. Není dobré se do ničeho nutit a stejně není dobré si říct, že už jsem ve věku, kdy se mě sex netýká. Takový věk neexistuje,“ uvedla sexuoložka Hana Fifková.

„Mnozí mladí lidé si myslí, že milostný život končí ve věku okolo pětačtyřiceti. Jen deset procent vysokoškoláků uvedlo, že se podle nich lidé milují ještě v pětapadesáti. Realita je naprosto jiná,“ říká Karolina Friedlová, která zkoumala milostný život obyvatel domovů pro seniory v Česku a na Slovensku. Zjistila, že i lidmi velmi starými a nemocnými často panují pěkné vztahy, jejíž součástí je i intimita, mazlení, něžné dotyky, sex.

Na to už jsem starý. To se v mém věku nehodí. Toho jsem si užil dost. To jsou věty, které však mnozí lidé vyššího věku velmi často říkají, když přijde řeč na tato intimní témata. Říkají je muži i ženy. Pokud je říkají oba dva z páru a oba to tak skutečně myslí, je vše v pořádku. Problém nastává, pokud má takový přístup k sexu ve vyšším věku jen jeden, zatímco druhý z partnerů má jiné přání a jiné potřeby. A takových případů přibývá souběžně s tím, jak sexuální život seniorů přestal být tabu.

„Manžel se v poslední době dost změnil. Hraje si na mladíka. Změnil styl oblékání, více se o sebe stará, pořád sedí na internetu. Na jedné straně se mi to líbí, na straně druhé z internetu přebírá dosti podivné názory a nápady,“ tvrdí třiasedmdesátiletá Helena z Prahy. Vypráví o tom, že její stejně starý muž  začal být aktivní v oblasti sexu. „Začal používat Viagru. Přiznávám, že z toho moc nadšená nejsem. Zároveň se obávám, aby nedělal nějaké blbosti a nechodil někam jinam. Ale celkově mi to v našem věku připadá poněkud trapné,“ svěřovala se před časem kamarádkám. Ty naopak jsou ze stylu života jejího muže nadšené. „Buď ráda a nechovej se jako stará bába. Však vypadáš dobře, on taky, užijte si život. Co bychom za to daly, kdyby naši chlapi vůbec měli o něco zájem. Ti se už ani nepodívají za pěknými mladými holkami, natož aby si všimli nás, těm je už úplně všechno jedno,“ tvrdí dotyčné dámy.

Otázka, kdy je člověk příliš starý na intimnosti a sexuální život, jednou napadne snad každého. Je to otázka, která sice není nyní v módě, ale citliví, inteligentní lidé nad ní zpravidla v nějaké době přemýšlet začnou. Je to otázka přirozená, rozhodně přirozenější než současný trend vnucující představu, že kdo v osmdesáti neskotačí při milostných hrátkách na pláži, nežije a není ten správný aktivní senior.

Je to otázka, na kterou si musí odpověď najít každý sám, podle toho, jaké má sny, city a potřeby. Šťastní jsou lidé, kteří žijí v páru a odpověď najdou oba stejnou.

vztahy a sex
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%