Ceny za kulturní přínos
získají Wernisch i Mikeš

Ceny za kulturní přínos
získají Wernisch i Mikeš

23. 10. 2012

Ivan Wernisch, Vladimír Mikeš, Zuzana Růžičková nebo Pavel Šmok se stanou držiteli významných cen v oblasti kultury pro rok 2012.

Státní cenu za literaturu obdrží básník Ivan Wernish, který patří ke klasikům české poezie. "Myslíme si, že je to pozoruhodný autor, který si zaslouží ocenění a pozornost ze strany státu," vysvětlil rozhodnutí člen poroty Josef Chuchma.

Vladimír Mikeš dostane státní cenu za překladatelské dílo ze španělské, francouzské a italské literatury. "Pan profesor Mikeš dostává cenu za opravdu velice obsáhlé dílo, do jeho bibliografie patří spisovatelé, jako je Moliére, Cervantes, Lope de Vega ale i Dante," řekl předseda poroty Libor Dvořák.

Cenu ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla obdrží Pavel Šmok, který zásadně ovlivnil vývoj českého umění druhé poloviny 20. století. Umělec prošel divadly v Plzni, v Ústí nad Labem, v Ostravě a založil Pražský komorní balet.

Česká klavíristka, cembalistka Zuzana Růžičková bude oceněna za přínos v oblasti hudby. Cenu ministerstva kultury obdrží za celoživotní přínos české hudbě v rovině umělecké i pedagogické a její prezentaci v zahraničí.

Držitelem Ceny ministerstva kultury za přínos v oblasti výtvarného umění se stane historik umění Petr Wittlich za dlouhodobou teoretickou a pedagogickou činnost v oblasti dějin výtvarného umění. Cena za přínos v oblasti architektury bude udělena Emilu Přikrylovi.

Laureáti státních ocenění obdrží pamětní list a finanční odměnu ve výši 300 tisíc korun.

kultura ocenění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.