Známé zlínské Obuvnické
muzeum čeká stěhování

Známé zlínské Obuvnické
muzeum čeká stěhování

23. 10. 2012

Už jen posledních několik dní mohou lidé navštívit známé obuvnické muzeum ve Zlíně v jeho stávajících prostorách ve vstupní budově do bývalého průmyslového areálu v centru Zlína. 

Od pondělí 29. října bude muzeum již uzavřeno a začne stěhování do nového zázemí. Koncem letošního roku bude sbírka obuvi prezentována v rámci nově vznikající expozice Princip Baťa - Dnes fantazie, zítra skutečnost, která bude součástí nového projektu 14|15 Baťův institut.

Zatím je v současných prostorách k vidění jak expozice obuvi, tak i výstava Ach ty marnivé ženy! Otevírací doba je úterý až pátek od devíti do 12 hodin a od 13 do 17 hodin. Během víkendu a svátků je pak muzeum otevřeno v době od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Obuvnické muzeum je dlouhodobě velmi vyhledávané. Prostřednictvím více než tisíce exponátů seznamuje návštěvníky s historií i současností obouvání, vývojem výroby obuvi a dějinami ševcovského řemesla. Sbírkový fond sleduje vývoj obouvání od nejstaršího období českých dějin až po současnost. Nejranější období je zachyceno prostřednictvím replik. Nejstarší originály pocházejí z konce 16. století.

Unikátní je kolekce obouvání cizích národů. Jsou zde soustředěny různé typy obuvi ze všech kontinentů světa. Patrně nejvzácnější je soubor textilních střevíčků z období čínského císařství, velmi zajímavá je i kolekce atamanských bot, zakoupená v roce 1911 posledním majitelem buchlovského panství, dále soubor afrických sandálů a velká sbírka obuvi z Indie.

Nejpřitažlivějšími exponáty pro návštěvníka jsou opánky z peří pštrosa emu a lidských vlasů, které sloužily v centrální Austrálii k rituálním obřadům. Nejrozsáhlejší a patrně nejucelenější kolekcí sbírkového fondu Obuvnického muzea je soubor obuvi z produkce firmy Baťa. Sleduje vývoj výroby od vzniku továrny v roce 1894 až po rok 1945, kdy byl obuvnický komplex znárodněn.

muzeum výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.