Chcete si půjčit na dovolené auto? Bez kreditky to nejspíš nepůjde
Ilustrační foto: pixabay.com

Chcete si půjčit na dovolené auto? Bez kreditky to nejspíš nepůjde

4. 7. 2019

Pokud cestujete na dovolenou letadlem a plánujete, že si na místě půjčíte auto, počítejte s tím, že půjčovny už nejsou tak velkorysé jako před lety, kdy vám k zapůjčení vozu stačil řidičák.

V současné době požadují všechny renomované půjčovny po celé Evropě kromě platného pasu a řidičského průkazu také kreditní kartu. Pozor, musí jít opravdu o kreditní kartu, ne běžnou debetní kartu, kde si půjčovna nemůže ověřit stav konta. Rozhodně nelze spoléhat na to, že se v půjčovně "nějak domluvíte". Půjčovny bývají nekompromisní, auto bez kreditky prostě nedostanete.

Vydání nové kreditní karty zvládnou české banky zpravidla za pět pracovních dní, některé finanční ústavy za poplatek 1000 - 2000 Kč vydají novou kreditku do dvou dnů. Při vyřizování kreditní karty také myslete na to, že je potřeba počítat s tím, že vám půjčovny zablokují na kartě 350 až 1000 euro (podle typu vozu) jako zálohu po celou dobu výpůjčky. Když se pak totiž stane nějaké nečekaná událost - nehoda, odcizení vozu, použijí půjčovny právě tyto zablokované peníze.

Cena půjčovného se samozřejmě liší podle typu, velikosti a výbavy vozu. Nejmenší auta, jako například Fiat Panda, Renault Clio apod., lze pořídit od cca 100 euro za týden. Ovšem konečná cena závisí na pojištění vozu. Většina půjčoven sice nabízí základní pojistku za cca 35 euro, ovšem ta kryje ty nejbanálněší události jako je třeba defekt pneumatiky. Pokud chcete pojistit poškození laku, zpětná zrcátka nebo třeba přední sklo, musíte počítat s pojistkou minimálně 100 euro.

Pozor na propadlé doklady
Ještě před cestou se vyplatí zkontroloat, zda náhodou nemáte doklad - cestovní pas či řidičský průkaz - po lhůtě platnosti. Půjčovny oba doklady kontrolují. "Když jsem v Kalábrii na letišti vyřizoval půjčení vozu, zjistil pracovník půjčovny, že mi platnost řidičáku skončila před pěti lety. Vůbec jsem netušil, že jezdím tak dlouho s neplatným řidičským průkazem. Bohužel, auto mi nepůjčili, ačkoliv jsme jej měli rezervováno on-line už 14 dní před dovolenou, " popisuje nedávný zážitek z Itálie pětapadesátiletý Milan Skalický.

"Měli jsme pak velký průblém s půjčením auta, protože manželka sice měla platný řidičák, ovšem zase neměla kreditní kartu. Tu jsem měl jen já. Trvalo nám několik hodin, než jsme našli půjčovnu, která půjčila vůz na řidičák manželky a na mou kreditní kartu," varuje Skalický.

auta dovolená
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%