Turisté v plavkách budí pohoršení. Hrozí jim pokuty
Ilustrační foto: archiv redakce a pinterest.com

Turisté v plavkách budí pohoršení. Hrozí jim pokuty

4. 7. 2019

Plavky, kraťasy, které odhalují polovinu zadnice, tílka. Pro mnohé lidi se plážové oblečení stalo běžným a chodí v něm i po ulicích, do obchodů, do restaurací. Mají pocit, že když jsou na dovolené, mohou polonazí chodit všude. Obyvatelům turistických cílů však došla trpělivost a hlásí: Tak takto ne. Pozor, za odhalení hrozí pokuty.

Dubrovník, Split, Hvar, další chorvatské ostrovy, ale také Bali a různá místa v Thajsku. Tam všude může turista dostat pokutu za to, že se promenáduje v plavkách.  Například v chorvatských letoviscích Dubrovník, Split a Hvar  je za přílišné odhalení možné vyfasovat pokutu od pěti set do sedmi set eur. Místní lidé už totiž mají dost toho, že se mnoho turistů přestalo umět chovat a považují za naprosto normální stát v plavkách ve frontě v supermarketu nebo jet v plavkách autobusem. Někteří turisté to chápou, jiní jsou naštvaní.

„Loni se kvůli tomu na našem zájezdu na Hvaru rozproudila vášnivá diskuse,“ vzpomíná osmapadesátiletá Petra, která tam trávila dovolenou s manželem. „Pozorovali jsme dva neuvěřitelně obézní turisty, kteří chodili v plavkách naprosto všude. Do obchodu, seděli v nich v poledne u oběda. Bylo mi z nich zle. Nechápu, proč bych měla sedět v restauraci vedle chlupatého chlapa s obrovským břichem. Zcela souhlasím s pokutami, slušné přece je přes sebe přehodit aspoň nějaké kimono, košili nebo tričko, když už člověk jde někam z pláže,“ říká.

Naopak někteří lidé, se kterými na dovolené byla, to označili za diskriminaci. „Jsem na dovolené, tak chci mít pohodlí. Prostě se nemíním oblékat pokaždé, když si jdu do obchodu pro zmrzlinu nebo pro pivo,“ říká jednašedesátiletý Martin, kterého policisté loni na Hvaru zatím jen napomenuli s tím, že příště už dostane pokutu. „Vadilo jim, že jsem šel v plavkách do obchodu a pak jsem v nich seděl v baru,“ podotýká.

Letní turistický dress code je téma, které v poslední době hýbe světem. Internet je zaplaven snímky lidí, kteří se v plavkách zvěčňují u různých kostelů, chrámů, zkrátka u památek. Potýkají se s tím zejména asijské země. „Naše chrámy jsou duše balijské kultury a zvyků. Jsme k turistům příliš otevření a oni toho začali zneužívat. Tím, jak jich přichází víc a víc, snižuje se jejich kvalita. My však své chrámy musíme chránit,“ uvedl guvernér ostrova Bali Tjokorda Oka Artha Sukawati ve svém loňském prohlášení pro tisk. V něm vyzval všechny návštěvníky ostrova, aby nechodili polonazí či v plavkách k památkám, aby se aspoň částečně zahalovali i při procházkách městy.

Mnozí turisté si totiž vůbec neuvědomují, že tímto pohoršují místní obyvatele. Ale jak bychom se dívali na to, kdyby v horkém letním dni někdo šel do obchodu v centru Prahy v plavkách? Divně. Ale když jdou Češi, Němci, Rusové či jiní Evropané v horkém letním dni centrem thajského či chorvatského městečka, připadá jim to normální. Jen proto, že blízko je moře? No to bychom mohli říct, že v blízkosti Prahy i přímo v ní jsou přece také přece také plovárny, řeka a další možnosti koupání. 

„Lidé si to zřejmě neuvědomují, ale tím, že chodí polonazí, vyjadřují neúctu k místním lidem,“ říká pětadvacetiletý Kostas, který má rodinu v Řecku. Jeho babička žije na jednom z tamních ostrovů v domku na kraji turistického letoviska. „Vyprávěla mi, že tam potkala na hřbitově turisty jen v kraťasech s holými břichy. Turistky tam běžně chodí do obchodu v podprsenkách od plavek. Babička chápe, že turistický ruch je přínosem, i naše rodina tam z něho žije. Na druhé straně jí to připadá, mírně řečeno, nechutné. Já bych řekl, že je to až odporné. Řekové jsou velmi tolerantní a přátelští, ale opravdu se jim nelíbí, když jim do taveren chodí lidé s mokrými zadky a holými břichy. Nevidí ani moc rádi na pláži ženy nahoře bez, i když to vysloveně nezakazují. Ale prostě jim to přijde na veřejných plážích, kde je hodně lidí, nevkusné,“ vypráví mladý muž.

Pryč jsou doby, kdy se lidé cudně zahalovali při vystupování z moře, koupaliště či rybníka. Mnozí jako by ztratili soudnost a žijí v představě, že chodit polonahý je normální. Ostatně, stačí se v létě rozhlédnout v autobusech, v metru, ve vlacích, v letadlech. Lidé jsou zcela běžně v šortkách, ženy mají trička na ramínka, pánové mají tílka, špeky překypují, břicha vykukují, tetované obrazce jsou vystaveny k obdivu.

Možná, že snaha obyvatel přímořských letovisek dát najevo, že to není ani hezké, ani slušné, je malým krůčkem k tomu, aby se nad svou láskou odhalovat se, lidé aspoň zamysleli. Každopádně je to snaha, která naznačila problém, který mnozí nevidí.

cestování dovolená
Hodnocení:
(4.4 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%