Swarovski, sklář z Jablonecka,
který, založil slavnou značku

Swarovski, sklář z Jablonecka,
který, založil slavnou značku

23. 10. 2012

S výrobou bižuterie začal už roku 1883 v Lučanech nad Nisou, ideální podmínky pro podnikání ale našel až v tyrolském Wattens, kam se přestěhoval v roce 1895. Světoznámou firmu na výrobu křišťálového skla Swarovski založil brusič skla Daniel Swarovski, který se narodil v Jiřetíně pod Bukovou na Jablonecku přesně před 150 lety, 24. října 1862.

Sklářství se v okolí Jablonce nad Nisou rozvíjelo od středověku, od 19. století zde dominovala výroba bižuterie. Ruční výroba broušeného skla byla ale velmi náročná, změnu přinesl právě Swarovski, který sestrojil první stroj na broušení skla.

Podle ČTK se Daniel Swarovski (původně Daniel Swartz) vyučil pasířem (uměleckým sklářem) a pracoval ve firmě Gebrüder Feix v Albrechticích. Společnost ho v roce 1880 poslala do Paříže a Vídně, aby si rozšířil znalosti. Po návratu z rakouské metropole se Swarovski osamostatnil a otevřel si vlastní firmu v Lučanech nad Nisou, která se zabývala výrobou bižuterie.

První broušení skla

V roce 1886 pak s tchánem založil firmu Eduard Weiss & Co. se sídlem v Janově Dole u Liberce, jejich podnikání ale brzy skončilo. Po dalších peripetiích Swarovski zkonstruoval první stroj na broušení šatonů (skleněných kamínků), který si dal v roce 1892 patentovat. S novým investorem Armandem Kosmannem pak v roce 1895 založil novou firmu D. Swarovski & Co. (původně A. Kosmann, Daniel Swarovski & Co.).

Zejména kvůli slabému vodnímu pohonu se Swarovski v říjnu 1895 přestěhoval do tyrolského města Wattens. Strojově broušené šatony šly tehdy velmi dobře na odbyt v USA, Anglii či Německu a firma prosperovala. V roce 1900 pracovalo pro Swarovského už 100 zaměstnanců a jejich počet do první světové války vzrostl až na 800.

V roce 1907 se výroba přesunula do nově vzniklé továrny, o rok později Swarovski vybudoval i vlastní sklářskou huť, ke které brzy přibyla také laboratoř. Po první světové válce, kdy musel podnik přejít na vojenskou výrobu, se Swarovski dostal do potíží. Proto začal vedle bižuterie vyrábět také brusné kotouče.

Nacistická minulost

Mezi světovými válkami se Swarovski stáhl z aktivního vedení firmy, chod podniku ale sledoval dál. Podnikatel, který byl ve 30. letech členem nacistické strany, zemřel ve Wattens 23. ledna 1956 ve věku 94 let.

Firma se dále rozšiřovala, zavedla se výroba brýlových skel, reflektorů či svítidel. V roce 1960 se podařilo potomkům zakladatele odkoupit podíly od potomků Kosmanna, čímž se firma definitivně stala majetkem rodiny.

Poté se do popředí opět dostaly šperky. Velkým úspěchem bylo zavedení výroby skleněných figurek, které se roku 1976 staly hitem. O rok později pak firma poprvé představila také vlastní kolekci šperků.

Počet zaměstnanců se postupně zvýšil až na 28 000 a pobočky vznikly ve 40 zemích světa. Jedna z nich i v Jablonci nad Nisou. Swarovski nyní sjednocuje dva velké podniky, jeden produkuje a prodává volné prvky pro průmysl a ten druhý vytváří módní produkty nejlepšího designu. Ve Wattensu bylo v roce 1995 otevřeno multimediální křišťálové muzeum.

slavné dynastie slavné značky výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.