Jak strávit dovolenou bez myšlenek na práci
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak strávit dovolenou bez myšlenek na práci

30. 6. 2019

Nejlíp si na dovolené odpočine ten, kdo se úplně odstřihne od své práce. Jak se na dny odpočinku správně připravit a jak na ni během dovolené zapomenout?

Začněte tím, že se s kolegy a nadřízenými dohodnete na svém zastupování. Mělo by se však týkat jen nejnutnějších záležitostí. „Zástup neznamená, že kolegovi předáte veškeré své činnosti,“ upozorňuje Tomáš Surka, managing partner v personálně-poradenské společnosti Devire.

Před odjezdem si se svým zástupcem domluvte schůzku a svou agendu mu předejte. Proberte všechny možné situace, které mohou nastat a domluvte se, jak je zástupce vyřeší.

Příjemné je vrátit se k čistému a uklizenému pracovnímu stolu. Proto si udělejte chvilku a své pracovní místo uveďte do pěkného stavu. A rovnou si stanovte první úkoly, které na vás budou čekat po návratu z dovolené. Volné dny strávíte s pocitem, že na vás čeká po příchodu do práce přesný seznam věcí, které musíte vyřídit.

Nastavování nepřítomnosti v kanceláři v e-mailovém prohlížeči už dnes slouží často právě jen v letních měsících. Když lidé cestují za obchodem, jsou neustále ke své schránce připojení. „To však neplatí o dovolené. Během ní se je lepší úplně od práce odstřihnout a e-mail si nastavit tak, aby ostatní dostali zprávu o vaší nepřítomnosti,“ doporučuje Tomáš Surka. Některé firmy dokonce odesílatele zpráv informují o tom, že byla jeho zpráva smazána a vyzývají je, aby poštu odeslali příjemci znovu, až se vrátí do práce.

Nejlepší dovolená je off-line. Přichází na to stále více lidí. Notebooky a telefony by měly zůstat v mimopracovním využití. Maximálně je vhodné stanovit si určitý omezený časový úsek, kdy dojde k rychlé kontrole došlých zpráv. Stačí, když budou kolegové v práci vědět, že svého spolupracovníka zastihnou jen v určitou odpolední hodinu.

Zkuste během dovolené na práci vůbec nemyslet. S rodinou a přáteli, kteří s vámi cestují, se můžete dohodnout, že na práci vůbec nepřijde řeč. Pokud se vaše myšlenky přece jen protnou s prací, zapište si své nápady a postřehy do telefonu nebo na papírek a pusťte je zase rychle z hlavy.

práce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%