Gurmán Vaněk boří mýty
o nezdravé české kuchyni

Gurmán Vaněk boří mýty
o nezdravé české kuchyni

23. 10. 2012

Česká kuchyně je zdravá, nezdravé je se jí přejídat. Alespoň tak to vidí zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, který právě vydává knížku – kuchařku s názvem Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb Dědictví našich babiček.

„My jsme kulinářsky buď úplně vpravo, nebo radikálně vlevo a nepoužíváme zdravý selský rozum. Jestliže si myslíme, že nejzdravější je jíst light jogurt, k tomu přikusovat jarní salát, čekanku a nosem vdechovat rozmlácenou pohanku, tak jsme hlupáci. Tak to opravdu není. Musíme se v téhle zemi přestat přejídat a uvědomit si, že dobré jídlo rovná se dobrá nálada – a ta se rovná zdraví. To je celé,“ řekl ČTK Vaněk. Věří, že tato kniha tomu napomůže.

Publikace, kterou na titulní stránce výmluvně zdobí osm jitrnic, do detailu popisuje více než 200 receptů gastronomických specialit řazených do sedmnácti sekcí. Obsahuje přes 500 fotografii, které amatérské kuchtíky krok za krokem dovedou k dokonalým domácím pokrmům. Svým zpracováním může nadchnout i jejich profesionální kolegy. A byla jich desítka, která s Vaňkem na této knize spolupracovala. Možná i díky tomu přibude restaurací, které se začnou specializovat na skutečně domácí tradiční kuchyni.

Poté, co Vaněk před rokem vydal Poklady klasické české kuchyně, kterou si koupilo 37 tisíc lidí, se podle něj konečně začíná podle kuchařek vařit. Přitom českou kuchyni nepovažuje autor vůbec za jednoduchou – na rozdíl třeba od kuchyně italské. I nyní postupoval tak, aby knížku pochopila i jeho dospívající dcera.

„Naleznete tu například rady, jak si hrát s plynem na sporáku – vaření je totiž jako když řídíte auto. Tam také musíte řadit, přidávat plyn a brzdit,“ dodal Vaněk.

gastronomie jídlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.