Fotoreportáž: Červen – motýlí čas rudých máků
Foto: autorka

Fotoreportáž: Červen – motýlí čas rudých máků

28. 6. 2019

Koukám, jak ten čas letí,
každýmu letí, tak co bych se bál.

Zdá se mi to neskutečné, ale já už jsem pro vás připravila šestou letošní fotoreportáž. Snad vám v tom horku nezavařím počítače a mozkové závity. Venku je právě 40,9ºC - pravda - na sluníčku. Čas: 16:35, 26. den měsíce června 2019. S fotoreportáží přicházím o pár dní dříve před koncem měsíce. Poslední červnové dny budu mimo provoz, tak proto.

Jakou barvu byste dali měsíci červnu? Já určitě červenou, rudou. Červenají se červánky svítání, rdí se rudé máky v obilí i na loukách, červenají se jahody, třešně i dívčí líce při první letní puse. Nebo ty už ne?

Netradičně zařadím do tohoto povídání krátký odstavec o plevelu, který snad roste na každé zahrádce a jenž obyčejně končí nevšímavě na kompostu. Asi již tušíte, alespoň někteří, že se jedná o bylinu, která má zvláštní jméno: šrucha zelná (portulák), jenž mi bujně roste ve skleníku i na záhonech. Jménem to však nekončí, je velice zajímavá. Posuďte sami:
„Pro svoji mírně kyselou a slanou chuť je používána v kuchyních v téměř celé Evropě, na Blízkém Východě, v Asii a v Mexiku. Jedlé jsou stonky, listy i poupata květů. Šrucha může být využita jako součást salátu, opečena na pánvi či připravena jako špenát. Je vhodná také do polévek a omáček. Australští domorodci z ní dělají chleba.
Šrucha zelná je součástí tradiční čínské medicíny. Betakyaniny izolované ve šruše zlepšily poznávací schopnosti u starých myší.
Je také klinicky účinná při léčení ústního onemocnění a listy jsou využívány pro léčbu hmyzího či hadího uštknutí, při popáleninách, vředech, atd.“ (Zdroj Wikipedie)
Připravila jsem pro vás soubor fotografií, den po dni, tak jak šel červen krok za krokem. Snad si každý najde tu svou.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%