Prázdninový tip: Povydří
Foto: autor

Prázdninový tip: Povydří

28. 6. 2019

Každý z nás má svá oblíbená a zamilovaná místa, tím mým je oblast Šumavy, konkrétně Povydří. A tam bych Vás chtěl dnes pozvat.

Sama říčka Vydra je neobyčejně krásný klenot přírody i přes to, že její tok není nikterak dlouhý. Začíná v malebné Modravě soutokem Modravského a Roklanského potoka a po pouhých 23 kilometrech končí u Čeňkovy pily, kde spojením s Křemelnou vytváří kdysi zlatonosnou Otavu. Podél jejího toku najde oko tulákovo mnoho krásných, nevšedních a přírodních i technických míst, památek a zákoutí, z nichž připomenu jen několik nejzajímavějších.

Hradlový most zvaný Rechle, sloužící ke směrování plaveného dříví, a s ním úzce spjatý Vchynicko - Tetovský plavební kanál, jedna z nejvýznamnějších technických památek u nás i ve světě. Dalším zastavením je bývalý Královácký dvorec Antýgl, jenž se zachoval v téměř původní podobě (Dnes je v něm autokemp).

Při další cestě potkáme Turnerovu chatu, u níž se můžeme seznámit se životem vydry říční. Kaňon Vydry nás vede dál a na každém místě se mění a má vždy co nabídnout.  A to už se blížíme ke konci putování, k Čeňkově pile s dlouhým náhonem s malou vodní elektrárnou, pod jejíž výpustí se Vydra spojí s Křemelnou. Ale to už je jiný příběh.

Prázdninový tip
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.