Letní ráno
Foto: autorka

Letní ráno

28. 6. 2019

Je úterý, 26. června. Léto se narodilo teprve před pár dny, ale zdá se, že na svět přišlo v sedmimílových botách. Slunce žhne a pálí. Doksany - a to je od nás co by kamenem dohodil, už včera hlásily teplotu 34 stupňů.

Probouzím se po šesté hodině a rychle se rozhoduji, že si svoji alespoň minimální porci kroků vyberu hned teď. Nohy mě vedou za město. Je tam zbytek historické Lužické cesty, při níž stojí má oblíbená kaplička V Jirchářích. Však jsem vás s ní už jednou seznámila. Přestože není ani sedm hodin, slunce svítí jako o závod. Roudnice za mnou je ve slabém oparu, zato majestátní České středohoří se z obzoru úplně ztratilo. Jen na konci vyjetých kolejí v obilí se dá tušit Házmburk.

Po obou stranách polní cesty se rozprostírají do nekonečna zlátnoucí obilné lány. Nechápu, kde klásky berou sílu k růstu, země je jako beton a cesta je pokrytá vrstvou jemného prachu. Nad hlavou mi zpívají skřivani, po zádech mi stékají pramínky potu, a přece se ještě nevrátím. Za horizontem se už brzy musí objevit kaplička. Svítí bíle už z dálky a já u ní jako obvykle chvíli posedím, srovnám si myšlenky a poděkuji za to, že tu můžu být. V dálce ze zlata vykukují věže chrámu doksanského kláštera a jen se chvějí v horkém vzduchu.

Je čas jít domů na snídani. Nohy mám obalené prachem, ale v duši klid. A to jsem ještě netušila, že bonusem k ranní vycházce bude rehek, sedící na zábradlí schodů do našeho domu. Děkuji.

Můžete porovnat, jak stejné místo vypadá jindy Mé oblíbené místo od jara do zimy

Soutěž Do stovky
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%