Měsíček je právě připraven pomáhat
Ilustrační foto: pinterest.com

Měsíček je právě připraven pomáhat

28. 6. 2019

Nenáročná rostlina, která prozáří zahradu. Navíc se většinou vysemení a postará se tak nejen o barevné potěšení na příští rok. Původní domovinou měsíčku je jih Evropy. V našich podmínkách se pěstuje jako letnička s víceúčelovým využitím.

Vysazuje se na ozdobné záhony, používá se i k řezu. Vysévá se na jaře i v létě, kvete od jara až do pozdního podzimu. K léčebným účelům se využívají převážně květy, které se sbírají za suchého slunečného dne kolem poledne, a mladé lístky.

Měsíček lékařský (Calendula officinalis)

Rostlina dorůstá až do výšky 80 cm, lodyha se bohatě větví, listy jsou podlouhlé a trochu lepkavé. Úbory květů mají žlutou nebo oranžovou barvu. Rostliny seříznuté po odkvětu asi 15 cm nad zemí znovu obrazí a vykvetou. Bylině se daří ve většině půd, nemá ale ráda přemokřená místa. Miluje slunná stanoviště, daří se jí však i v polostínu.
Květy měsíčku (zejména oranžové) obsahují cenné léčivé látky, mezi něž patří silice, éterické oleje, organická barviva, karotenoidy, kyselina salicylová, organické kyseliny, tuky, vosky, saponiny, slizy a vitamin C. Pro svou schopnost zjemňovat pokožku a léčivé účinky je měsíček využíván v kosmetickém průmyslu. Již v Egyptě byl považován za omlazující prostředek. O tom, že měsíček je dlouho známou a oblíbenou bylinou (u nás se objevuje ve 12. století), svědčí i množství lidových názvů: např. bradavičné koření, deštná bylina, nechtík, nepravý šafrán, ruský penicilin, slunovín...

Úspěšně léčí mnoho problémů

Měsíček je velmi ceněn pro své dezinfekční, antibiotické a antiseptické účinky. Díky vysokému obsahu účinných látek (fytoncidů a rostlinných antibiotik) úspěšně léčí (nejčastěji ve formě masti) plísňová onemocnění kůže, ekzémy, lupénku a další kožní defekty. Mast se používá na kožní záněty, menší poranění, záděry kolem nehtů, špatně se hojící rány a jizvy (i pooperační), popáleniny, sluneční spáleniny, omrzliny, krevní podlitiny, otoky, proleženiny, opruzeniny, bércové vředy, křečové žíly, záněty žil, hemoroidy, lišej, popraskané rty i trhlinky na prsních bradavkách po kojení (neuškodí dítěti), likviduje škodlivé mikroorganismy a současně podporuje tvorbu nové tkáně. Pro externí použití je vhodný také nálev z květů nebo lístků. Sedací koupel z měsíčku úspěšně potlačuje nepříjemné kvasinkové onemocnění reprodukčních orgánů, obklad poslouží zejména při léčbě akné, zánětu očí nebo uší. Tinktura se uplatní na rány, pohmožděniny, výrony krve, přetažené svaly, hnisavé vředy, otoky a nádory. Čerstvou šťávou se potírají místa zasažené rakovinou, pihy a stařecké skvrny.

Přírodní antibiotikum bez rizika

Měsíček je významným antioxidantem, který zbavuje organismus různých jedů. Plní také dokonalou funkci přírodního antibiotika. Čaj umocňuje vnější použití měsíčku (viz výše). Chrání organismus též v době chřipek a nachlazení, kdy navíc podporuje pocení. Působí také proti některým bakteriím v trávicím ústrojí, pomáhá při onemocněních trávicího traktu, jako jsou záněty a vředy, při nemocech jater a žlučníku, při zánětech močového měchýře a močových cest, infekční žloutence, škrkavkách, průjmech, zánětech tlustého střeva, zlepšuje trávení, čistí krev, stimuluje činnost jater a detoxikuje. Čaj z měsíčku se používá i jako podpůrná léčba a prevence při nádorových onemocněních zejména žaludku, jater, tlustého střeva, dělohy, kůže a prsu (nálev se doplňuje kopřivou a řebříčkem). Důležité je zmínit i schopnost měsíčku uklidňovat centrální nervovou soupravu, snižovat krevní tlak a zlepšovat činnost srdce. Jeho výhodou je, že se může užívat dlouhodobě.

Mast: Čtyři vrchovaté hrsti květů, stonků a mladých listů nadrobno nasekáme a nasypeme do 500 g rozpuštěného vepřového sádla, které necháme vzkypět, směs zamícháme a odstavíme. Necháme přikrytou stát alespoň 12 hodin (nejlépe přes noc), následně slabě prohřejeme a slijeme přes plátno do připravené, nejlépe skleněné nádoby. Skladujeme v ledničce.

Čaj a nálev: Jednu vrchovatou lžičku drogy (květ, list, stonek) zalijeme 1/4 litrem vařící vody. 1 - 2 šálky čaje denně se pijí jako prevence, 3 - 4 šálky denně k léčebným účelům. Nálev se používá na obklady, jako kloktadlo nebo jako lázeň.
Tinktura: Plnou hrst květů necháme v 1 litru pálenky (nebo vodky) 14 dnů luhovat na Slunci nebo při teplotě 20 °C.

Čistící čaj: Smícháme 1 díl měsíčku, 1 díl kopřivy a 1 díl pampelišky. Čaj bychom měli pít 3 týdny po 3 šálcích denně, a to 3krát do roka.

bylinky
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%