Prázdninový tip: Milské stráně u obce Milý, Přírodní park Džbán
Foto: autorka

Prázdninový tip: Milské stráně u obce Milý, Přírodní park Džbán

26. 6. 2019

Odjíždím z autobusového nádraží Veleslavín do stanice Slaný. Projíždíme i obcí Neprobylice a dámy o sedadlo dále si povídají o seriálu ČT Krajinou domova, že "ty zvonice filmují z dronů a dámy, kolem jedné zrovna jedeme..."

Kromě pohledu z autobusu se dozvídám, díky aplikaci MAPY.cz od Seznamu, že obcí vede i naučná stezka „Od svatého Ducha do sídla pána z Pětipes“, která má zastavení u zvonice i dalších místních pamětihodností. S oblibou tuto aplikaci využívám při jízdě na cestách za poklady české květeny, protože vím, kudy jedu, a nabízí se mi další a další možnosti, kam se podívat. Je to košatý strom informací.

V obci Milý je o Milské stráni velká informační tabule u OÚ Milý. Dále pokračuji po modré turistické značce ke stráni. Běžně využívám turistické značení v terénu, ale právě při hledání nebo chůzi mimo značené cesty je aplikace MAPY.cz skvělou pomůckou. V mapě je území přírodní památky (PP) nebo národní přírodní památky (NPP) ohraničené a pak už jen stačí sledovat modrý pohyblivý kurzor, lokalizuje můj pohyb a vidím, zda jsem na tom správném místě.

Přírodní památka Milská stráň je evropsky významná lokalita o rozloze asi 11ha. Je zde jedno z nejbohatších nalezišť ORCHIS PURPUREA Huds., vstavače nachového/vstavače purpurového. Milská stráň je součástí Přírodního parku Džbán. K vidění jsou tady i další zástupci evropských orchidejí, vstavač vojenský, okrotice bílá nebo bradáček vejčitý, jen je potřeba být na místě ve správný čas. Ale v květnu, v čase, kdy kvete vstavač nachový, se nad tou krásou a množstvím květů tají dech. Když si pomyslím, že se vyvinuly díky Přírodě a zaniknou působením člověka, patří vděk a úcta všem těm lidem, co se o jejich záchranu starají ! Milské stráně, když je navštívíte, vám už budou navždy milé.

Pokračuji po modré značce do další PP Na Pilavě. Kýchavice černá, lilie zlatohlavá se tady skutečně vyskytují, v tuto dobu ale ještě nekvetou. Dále po modré v rekreační osadě nedaleko Malého Bílichova je studánka U Rumcajse  s pitnou vodou. Cesta pokračuje do Bílichova na autobusovou zastávku Slaný. Celkem jsem prošla 12,27 km, ale trasa se dá upravit.

Při pohledu do mapy se nabízí tip na zhlédnutí dalších, přírodou zajímavých míst. Výchozí stanoviště Panenský Týnec, pokračovat do Žerotína a mezi Žerotínem a Bílichovem navštívit NPP Cikánský dolík, NPP Bílichovské údolí nebo PP Smradovna.

 

Prázdninový tip
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%