Paliativní péče si musí získat důvěru pacientů i zdravotníků
Ilustrační foto: ingimage.com

Paliativní péče si musí získat důvěru pacientů i zdravotníků

21. 6. 2019

I když se o paliativní péči v odborných kruzích i mezi laickou veřejností hovoří několik let, stále není standardně poskytovanou zdravotní službou. To má nyní změnit speciální pilotní projekt Ministerstva zdravotnictví ČR.

Bude trvat 21 měsíců a ve FN Motol bude zaměřen jak na paliativní péči pro dospělé, tak i dětské pacienty.

V současné době totiž nejen laická veřejnost, ale často ani zdravotníci nejsou dostatečně informováni o možnostech poskytování paliativní péče v prostředí své nemocnice, anebo českého zdravotního systému. Neumí pak adekvátně informovat nemocného, nebo jeho rodinu, kam by se měli obracet a kde by měli hledat pomoc.

„Ani sama nemocnice nemá v současné době při poskytování paliativní péče nastavené standardní postupy. To vše bude na nově ustanoveném paliativním konziliárním týmu, který bude spolupracovat nejen se svými nemocničními kolegy z příslušných klinik, ale i s návaznými zařízeními, “ říká MUDr. Sergej Gricajev, garant pilotního projektu ve FN Motol pro dospělé pacienty. Díky pilotnímu projektu MZ ČR, který byl spuštěn 1. června 2019, by se měla dostupnost zdravotních služeb v oblasti paliativní péče v nemocnicích akutní a následné péče výrazně zvýšit a paliativní péče by se tak měla ve FN Motol stát standardní součástí poskytovaných zdravotních služeb. Pilotní provoz je zde zaměřen na kliniky a oddělení, kde se pacienti indikovaní k poskytování paliativní péče vyskytují. Jedná se zejména o Centrum následné péče, onkologii, neurologii, internu, pneumologii, anesteziologii a resuscitaci, chirurgii, traumatologii a ortopedii.

Paliativní konziliární tým bude zajišťovat konzultace a intervence paliativních specialistů pro všechna relevantní oddělení nemocnice. Bude fungovat ve složení osmi zdravotníků a jednoho administrativního pracovníka. Členové týmu se díky tomuto projektu budou účastnit stáže v paliativním zařízení, někteří z nich pak i zahraničních odborných konferencí.

FN Motol bude při realizování pilotního projektu intenzivně spolupracovat s Českou společností paliativní medicíny ČLS JEP, s paliativními týmy z jiných zdravotnických zařízení, s mobilními a kamennými hospici, agenturami domácí péče. Plánuje se také spolupráce s úřady pražských městských částí a sociálními zařízeními pro seniory.

Paliativní péče je spolu s kauzální léčbou poskytována pacientům se závažným, zejména život limitujícím onemocněním, dospělých i dětí. Usiluje o udržení či zlepšení kvality zbývajícího života a její nedílnou součástí je kromě tišení bolesti a dalších fyzických symptomů také řešení problémů psychické, sociální a spirituální povahy.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.