Kořenov I - Pátek Jizerka a Vodník
Foto autorka

Kořenov I - Pátek Jizerka a Vodník

8. 6. 2019

Pro letošní sraz íčkařů byl v lednu zvolen Kořenov v Jizerských horách. Dobrou duší, která se této nevděčné úlohy zhostila na výbornou, byla Jindřiška Hubačová. Termín setkání byl stanoven na konec května a začátek června, což slibovalo už téměř letní počasí. Nastal den D, tzn. pátek 31.5.2019. Naložili jsme věci do auta a vyrazili směr Liberec, Jablonec n/N a další města, až jsme bez bloudění přistáli v Kořenově. Velké vítání se známými  i s dosud neznámými tvářemi, ubytování a další podobné činnosti. Páteční výlet jsme si naplánovali na nedalekou Jizerku.

Pár údajů, získaných z internetu. Jizerka je horská osada v CHKO Jizerské hory.  Zástavba vsi je od roku 1995 chráněna jako vesnická památková rezervace. Leží na Malé Jizerské louce ve výšce 862 m n. m a tím se stala nejvýše položenou osadou v Jizerských horách. Turista zde najde opravdu vše, nač si vzpomene. Dočetla jsem se, že se tu před veřejností schoval Lubomír Štrougal (určitě nemusím psát, kdo to byl), ale nemovitost si zde pořídil  i Petr Kellner, také jistě znáte.

Ovšem nás výše zmínění pánové opravdu nezajímali. My jsme chtěli dojít k Hnojovému domu, slyšela jsem to poprvé, malá přednáška nám objasnila, proč se mu tak říká. Auta jsme nechali na parkovišti a vydali se na cestu. Na kopci se nám naskytl nádherný pohled do údolí, louky byly poseté množstvím krásně žlutého upolínu, horské boudy upravené, cestou jsme narazili na skotský náhorní skot, prohlédli jsme si Safírový potok, který se vlévá do Jizerky, protékajécí osadou, ale safíry jsme nenašli. Konečně jsme dorazili k cíli a nestačili jsme se divit. Louka před Hnojovým domem byla plná rozkvetlých narcisů. Mise byla splněna a my jsme se vydali na zpáteční cestu.

Zlatým hřebem tohoto dne ale bylo něco úplně jiného, a to byla báseň Vodník. Tedy původně mělo jít o Erbenovo drama, ale když mi kvůli tomu volala Evička Mužíková, daly jsme hlavy dohromady a půjčily jsme si Vodníka z jednoho divadla.Tedy samozřejmě zkrácenou verzi. Evka oslovila vybrané kandidátky a parodie byla na světě. Musím říct, že všechny zúčastněné dámy do toho daly srdce a byly super. Obecenstvo se bavilo, herečky se bavily, zkrátka dobrá věc se podařila.

A tak to má být. Radost ze shledání, upřímnost a pohoda. Výlet jsem rozdělila do dvou částí, další bude sobota a Mumlavské vodopády. Zvu vás na malou procházku a velkou legraci..

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%