Aby práce nebolela: Naučte se sedět správně a každou hodinu se protáhněte
Foto: Fit Pain Free

Aby práce nebolela: Naučte se sedět správně a každou hodinu se protáhněte

14. 6. 2019

Většinu dne strávíme sezením – ve škole, v kanceláři, v autě, u televize… To má podle odborníků na naše tělo negativní dopady: všechny funkce se zpomalují a svaly ochabují – i ty hluboké, které stabilizují páteř. Může proto docházet k deformacím a degeneraci pohybového aparátu. Jak se toho vyvarovat? Naučte se sedět správně a dělat si pravidelné „protahovací” pauzy.

Dříve lidé více fyzicky pracovali, a tedy se hýbali. Dnes nemají dostatek pohybu ani děti do pěti let. Jakmile si ve škole navíc sednou do lavic, přestanou se hýbat téměř úplně. Pro tělo je to šok, protože přirozeně pohyb potřebuje, není nastaveno na dlouhé sezení. Začne si ulevovat, vytvářet špatné návyky a problém a bolesti jsou na světě.
„Dlouhodobé sezení není pro tělo dobré. Některé svaly potom ochabují nebo jsou nepřirozeně dlouho v protažení. Stává se pak, že úplně přestanou pracovat a jejich funkci musí převzít jiné svaly. Ale i ty se po nějaké době unaví, protože pracují jinak a více, než by měly. A to se po čase projeví bolestí," vysvětluje Hana Toufarová, lektorka metody Fit Pain Free, izolovaného cvičení, které se zaměřuje na to, že se věnuje každému svalu zvlášť, aby se znovu naučil pracovat tak, jak má.
Za Hanou Toufarovou často přijde paní s bolestí kolen, pak jí ukáže posed, v němž tráví šest až osm hodin denně, a je jasno: spousta lidí dá totiž při sezení nohy pod sebe a ještě je překříží. Tím přestane v kolenou dostatečně proudit krev, lymfa, stlačené jsou svaly, vazy, šlachy i nervy, a kolena bolí.

A jak tedy sedět správně?

  • Nohy mějte na šířku pánve, špičky chodidel směřují dopředu.
  • Kotníky, kolena i kyčle jsou v jedné rovině.
  • V kolenou by neměl být menší úhel než 90 stupňů.
  • Srovnejte záda, ramena a lopatky stáhněte dolů směrem k pasu, měli byste být mírně prohnutí v bedrech.

Jak správně do stoje
Každou hodinu si pak nastavte na mobilu budík a protáhněte se, třeba tímto cvikem metody Fit Pain Free, který udělá dobře celému vašemu tělu – skvěle posílí mezilopatkové svaly i všechny extenzory páteře (tj. svaly okolo páteře), a navíc jím hezky protáhnete prsní svaly, zpevníte stehna a hýždě a zlepšíte celkovou stabilitu těla.

  • Sedněte si na židli. Zvolte takovou, abyste měli chodidla na zemi a v kolenou 90°. Nohy mějte na šířku kyčlí, špičky směřují dopředu. Seďte rovně, dejte ruce v týl, tlačte ramena dolů a lopatky k sobě.
  • Pomalu si stoupněte. Dbejte na to, aby byly oba lokty stále vzadu (tak, že je nevidíte). Kolena jsou ve stejné šíři – nesmí jít od sebe ani k sobě. Posaďte se zpět na místo. Během cviku se soustřeďte, aby byly lokty stále vzadu, lopatky u sebe, ramena od uší a kolena ve stejné šíři. Pohyb nahoru i dolů mějte zcela pod kontrolou a dosedejte pomalu.

Cvik opakujte 10x.

 

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%