Ve španělském ráji seniorů to už žije
Mar Menor. FOTO: archiv redakce

Ve španělském ráji seniorů to už žije

4. 6. 2019

Cože? To je moře? Je neuvěřitelně teplé, klidné, voda se téměř nehýbe. Jenže stačí vyjet do vyšších pater hotelu, otevřít dveře na balkon a je to jasné. Je to moře.

Je to krásná velká plocha, na ní ostrůvky, lodičky. Lidé v té ploše chodí, jsou daleko od břehu a pořád mají vodu po kolena. Je to podivuhodný, bizarní pohled. Jsme v místě, které je označováno za ráj seniorů. A je tady hodně slyšet čeština.

Je to nejzvláštnější kousek Španělska, místo s názvem Mar Menor. Dlouhý úzký pás země, který vybíhá do moře. Z jedné strany ho omývá Středozemní moře. Tedy svěží voda, vlny, větřík. Z druhé strany laguna. Mělká obrovská laguna. Kvůli jejím příznivým účinkům na zdravotní potíže všeho druhu sem přijíždějí lidé s různými zdravotními potížemi a ti, kteří se rádi brouzdají a rochní v teplé klidné vodě. Zkrátka všichni, kteří dávají přednost klidnému koupání. Ostatně, do vln si mohou zajít kdykoli zaskotačit, jsou hned na druhé straně tohoto pruhu země. Člověk je tam za pět minut, stačí přejít silnici.

Nemysleme si ovšem, že jde o poklidné místo připomínající lázně. Jsou tady sice převážně lidé středního a vyššího věku, jenže hned po večeři se ukazuje, že umějí žít. V hotelu právě probíhá taneční zábava a hosté to tady dost roztáčejí. Na parketu jsou jak páry, tak skupinky samostatně tančících dam. Laguně se sice říká španělské Mrtvé moře, ale mrtvo tu tedy není.

Tak právě toto místo je nyní častým cílem českých seniorů. Je dobré ho znát, protože je to místo neobvyklé a ne každému se může líbit. Mnozí lidé jsou jim však naprosto nadšeni a pravidelně se vrací. Co je ovšem podstatné, sezóna tady začíná už v květnu a končí až v říjnu. Právě počáteční a poslední týdny jsou k návštěvě ideální, protože není vedro a není tady mnoho rodin s dětmi.

Teplota vzduchu se tady právě teď přes den pohybuje kolem sedamdvaceti stupňů. Teplota moře v laguně kolem dvaceti. Tak šup do ní. A procházka. Dlouhá procházka mořem, které pořád dosahuje ke kotníkům. Jdeme dál a konečně, voda je ke kolenům. Tak jdeme ještě dál, hurá, už ji máme po pás. Nadnáší, je hodně slaná.  Na to, že v jiných středomořských přímořských letoviscích zatím nyní, tedy počátkem června fouká a moře je spíše ještě chladné, je to neuvěřitelně překvapivý zážitek. Ale dost čvachtání. Je třeba toto místo pořádně prozkoumat. Od příštího týdne totiž bude i60 přinášet sérii reportáží a postřehů nejen z Mar Menor, ale z celé oblasti Murcie, kde se toto podivné místečko nachází. Zkrátka, zkusíme přijít na kloub tomu, proč se mu říká rájem seniorů a co všechno se v Murcii dá vidět a podnikat.

 

mar Menor.jpeg

cestování Španělsko
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.