Rozluštění hádanky

Rozluštění hádanky

27. 5. 2019

Jak jsem předpokládala, jsou tu samí znalci a milovníci přírody. A kdo ji jen miluje, ale moc nezná, je zase dobrý v jiném oboru.

Tulipány patří k oblíbeným jarním květinám. Aby ne, když vnesou do jara všechnu svou krásu barevnou i tvarovou.

Ve wikipedii jsem našla, kolik je různých druhů a také něco o jejich rozšíření:

"jednoduché rané, jednoduché pozdní, plné rané, triumf tulipány, Darwin hybridy, liliokvěté, třepenité, papouškovité, Viridiflora hybridy, pivoňkovité, vícekvěté, exotické, botanické

Je známo přibližně 100 až 150 druhů tulipánů. Původní oblastí výskytu tulipánů je pravděpodobně Čína, konkrétně jižní svahy Pamíru. Odtud se květina rozšířila (pravděpodobně obchodními karavanami) do Turecka, severní Afriky, Anatolie, Íránu a Japonska na východě. Většina druhů pochází z pohoří Pamír a Hindúkuš a kazašských stepí. Jinde jsou však hojně pěstovány a občas i zplaňují. Tulipány byly v oblibě u sultánů Mohameda II. (1451–1481) a Sulejmana Velikého (1520–1566).

Poprvé se tulipány v Evropě objevily roku 1554 ve Vídni za vlády Ferdinanda I. Habsburského.[1] Podle jiných zdrojů se však v polovině 16. století objevily nejprve v Praze (v Jelením příkopu na Pražském hradě) a až odtud se dostaly do Vídně a díky botanikovi Charlesi de L’Eclusi do nizozemského Leidenu, kde byly zasazeny do tamní nově založené univerzitní zahrady.[2]

Tam se začaly tulipány pěstovat a staly se velmi populární. Bohatí měšťané byli ochotni za cibulku zvláštní odrůdy tulipánu platit i zlatem. Cena tulipánů v Nizozemsku prudce rostla. Tulipánové šílenství vyvrcholilo v únoru 1637, kdy nastal krach na komoditní burze. Hodně milovníků tulipánů tehdy zkrachovalo. Turci dodnes říkají tulipánům „lalei“. Jméno tulipán, které se používá na západě, vzniklo omylem. V 16. století napsal rakouský vyslanec na dvoře tureckého sultána dopis svému císaři, ve kterém mu referoval o tom, jak si tuto rostlinu Turci oblíbili. Jejich květ popsal jako vzhůru nohama obrácený turecký čepec – tedy turban neboli tuliban. Vznikla tak zkomolenina slova a změna názvu na tulipán."

Pokud jde o modrou barvu, jsou na tom stejně jako růže. Neobsahují potřebný pigment, proto žádný přirozeně modrý tulipán neexistuje. Když se přece jen někde objeví, jsou buď více purpurové než modré, nebo barvené. Vyšlechtění nové odrůdy trvá přibližně 20 let.

 

Fotohádanky
Hodnocení:
(4.6 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%