Tipy, jak začlenit pohyb do svého života. Pomalu a nenápadně
Ilustrační foto: ingimage.com

Tipy, jak začlenit pohyb do svého života. Pomalu a nenápadně

24. 5. 2019

Natáhnout se na gauč k televizi, uvelebit se v křesle s knížkou a vozit se všude autem nebo tramvají je příjemné. Na pohodlí si člověk zvykne rychle a ve své tak zvané komfortní zóně, v níž je mu dobře, pak zůstává často a rád. Jenže nedostatek pohybu se brzy projeví na našem zdraví.

Nejčastějším důsledkem nedostatku fyzických aktivit jsou kila navíc. Člověk se ani nemusí nijak zvlášť přejídat, jenže když má málo pohybu, ručička na váze leze plíživě a pomalu nahoru a za pár let už je to pořádně znát. A nejde jen o nadváhu či dokonce obezitu. Nedostatek pohybu se negativně odrazí i na stavu našeho kloubního aparátu i psychice. Češi obecně cvičení příliš neholdují. Podle průzkumu společnosti STOB se fyzickým aktivitám alespoň 3x týdně věnuje jen 35 % lidí. To je přitom naprosté minimum, co pro sebe v tomto směru můžeme udělat.

Zdraví na prvním místě

Vrhnout se na po hlavě na sport může člověk ve dvaceti, kdy má více méně neomezené možnosti. S přibývajícími léty je potřeba myslet na individuální kondici a zdravotní stav. Cílem je přeci tělu pomoci a ne ublížit. Pokud si nejste jisti, poraďte se se svým lékařem, který vám vhodný druh pohybu doporučí. Jestli máte chuť a cítíte se na to, můžete zajít i do fitcentra, kde jsou k dispozici trenéři, kteří vám doporučí vhodnou sestavu cviků, které zvládnete.  

Nepřepálit začátek

Dlouhá léta jste nic nedělali a teď byste všechno chtěli dohnat naráz? To je chyba. Zkuste to pamalu a postupně. Vrhnout se po dlouhém nicnedělání rovnou na běhání, jít na kruhový trénink, aerobic nebo lekci jógy pro pokročilé není nejšťastnější. Jednak při tom s největší pravděpodobností budete trpět a druhý třetí den vás bude bolet celý člověk. Příště se pak už budete muset přemlouvat. Obecně platí, že nejpřirozenější a nejzdravější forma pohybu je chůze. Ze začátku tedy vsaďte na procházky v pomalejším tempu a postupně můžete i přidat do kroku. Pozor však na rychlejší pohyb v mrazivém počasí, které nedělá dobře kardiakům.

Ať vás to baví!

Pokud se máme pohybu věnovat pravidelně, musí nás naplňovat. Musíme se k němu vracet rádi, těšit se na pokroky nebo opakování, musíme u něj taky relaxovat. Pokud jste se už někdy nějakému sportu nebo jiné pohybové aktivitě věnovali, zkuste se zamyslet, jaký jste z toho měli pocit. Zavzpomínejte, co vás v minulosti bavilo nebo nebavilo. Důležité je ušít si činnost na míru. A jestli nemáte žádné zkušenosti, nebo jsou jen malé, tak zkrátka zkoušejte a hledejte, co vám nejlépe sedne. A je pak úplně jedno, jestli to bude doma, venku na čerstvém vzduchu nebo v tělocvičně. Mnozí lidé do svého života začlenili pohyb například tím, že si pořídili psa a chodí s ním na procházky. Co zkusit třeba tuhle cestu?

Pořiďte si chytré pomocníky

Dnes jsou k dispozici různé chytré aplikace a pomůcky, které vám pohyb usnadní. Skvělým tipem je například krokoměr, který si jednoduše strčíte do kapsy a během dne vám tato pomůcka počítá nachozené kroky. Podle odborníků by jich mělo být každý den 10 tisíc. Podobně fungují také chytré hodinky nebo aplikace v telefonech. Mezi ty nejrozšířenější, která vám pomůže i efektivně zhubnout, patří Kalorické tabulky. Stáhnete si ji do svého mobilního telefonu, počítače nebo tabletu a potom už jen poctivě zaznamenáváte potraviny, které jste v průběhu dne spořádali, a zároveň vyplňujete i jakékoli fyzické aktivity, ať už je to sport nebo třeba „jenom“ domácí práce. Díky tomuto přehledu si budete moci rozvrhnout denní energetický příjem i výdej tak, abyste nehladověli, ale efektivně a hlavně zdravě hubli.  

 

Eva Šarfová

 

 

 

 

cvičení sport
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.