Deštivé počasí a houbové choroby rajčat
Aternariová skvrnitost na rajčeti

Deštivé počasí a houbové choroby rajčat

30. 5. 2019

Velkým strašákem při pěstování rajčat je riziko napadení plísní bramboru. Pokud je sucho, nebo máme rajčata vysazená, umístěná tak, že na ně neprší, riziko napadení je podstatně menší než u kultur vystavených větru, dešti.

Mnohdy však s úžasem koukáme na mladé rostliny, pečlivě chráněné před deštěm, zalévané jen na zem, že se na nich objevují jakési skvrny. A začne to v nás hlodat. Ona se ta plíseň dostala už i na ta naše rajčátka, i když jsou stále suchá. A vymýšlíme, čím je ošetřit.

Na mladých rostlinách, chystajících se teprve ke zrání se můžeme setkat s jinými chorobami. Bohužel, když špatně chorobu vyhodnotíme, nemusí ošetření proti ní přinést kýžený výsledek. Ony totiž mnohé přípravky nepokrývají větší spektrum houbových chorob.

Takže, když se nám na rajčatech objeví v tuto dobu „něco, co dělá skvrny“, doporučuji srovnat naše pozorování s hesly alternariová skvrnitost, septorióza. Podmínky vzniku jsou pro ně dosti podobné, doporučuji všem, kdo svá rajčátka milují, aby se s těmito chorobami seznámili formou samostudia. Pokud rádi bloumáte po internetu, existuje na něm velmi pěkný atlas chorob a škůdců. Použijete-li překladač, pak i v úsměvné češtině.  Podívejte se na http://www.agroatlas.ru.   

Květoslav Mráček

 

 

zahrada
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%