Padlí a strupovitost na jádrovinách
Strupovitost na jablkách

Padlí a strupovitost na jádrovinách

23. 5. 2019

Letošní jaro mělo zatím dvě období. První suché a teplé, druhé dosti vlhké, deštivé. Zatímco suché počasí přináší riziko napadení nejmladších listů a výhonů, popřípadě i plodů padlím, vlhko přeje strupovitosti.

Pěstujeme různé odrůdy jabloní, hrušní, s různou odolností k těmto chorobám. Pokud se budete ptát, jaké odrůdy jsou citlivé k padlí, pak je možné říct, že to jsou Jonathan a Idared, červené Deliciousy, odrůdy z nich odvozené a poměrně dost moderních odrůd odolných či rezistentních ke strupovitosti. To ostatně vidíte v zahrádce.

V případě padlí je jednou z cest, jak se ho zbavit, odstříhávání napadených výhonů (nikdy to nenechte dojít do stavu na obrázku!!!). Druhou cestou je použití různých kondicionerů na podporu odolnosti rostlin, sirných přípravků (v režimu EKO), nebo konvenčních přípravků, podle pravidel integrované, ekologicky šetrné ochrany rostlin.

U strupovitosti je to trochu jinak. Pěstujeme odrůdy rezistentní k určité části populace strupovitosti. Pohled nezasvěceného zahrádkáře je jasný. Mám rezistenta, nemusím ošetřovat. Pravda je trochu jinde. Snad krom odrůdy Admirál mají ostatní rezistenti odolnost jen k domácím kmenům, nikoli však k těm, které putují vzduchem, popřípadě na výpěstcích ze západní Evropy. Proto se doporučuje i u těchto odrůd jedno až tři ošetření v době okolo kvetení, nasazování malých plůdků.

Teplo a sucho v posledních letech bránilo rozvoji strupovitosti na jabloních, hrušních. Proto jsme i hodně citlivé odrůdy sklízeli v pěkném stavu – jen na některých plodech bylo pár flíčků.

Letos je situace poněkud jiná. Dlouhé ovlhčení listů dává základ k napadení mladých listů i plůdků zejména u citlivých odrůd, z těch oblíbených je to Mc Intosh, Spartan, Idared, Coxova reneta, Gloster. Citlivý je Šampion, Jonagold, Golden Delicious, při vyšším tlaku choroby to odnese Rubín, Bohemia. Máte-li v zahradě jen Strýmku a Booskopské či jiné koženky, moc se vás to netýká. Ale když chcete mít pěknou hrušku Clappovu, bez ošetření to nejde. Navíc ta je citlivá natolik, že choroba dokáže poškodit i jednoleté větvičky, stromy špatně vyzrávají, namrzají.

Zase existuje řada možností jak se se strupovitostí vyrovnat. Jednou z cest je něco jako obrnění se rostlin proti nemocem – já říkám kondicionéry. Potíž je s tím, že se s nimi musí začít dříve, než infekční tlak vznikne. Takže v tuto chvíli jsou to spíše zbytečně vyhozené peníze. Navíc může ve vás začít klíčit pocit, že je to podvod. V EKO hospodářství se používají měďnaté preparáty, v integrovaném systému přípravky konvenční. Jejich obrovskou výhodou je, že v mnoha případech dokáží korigovat i napadení padlím. Když si vezmete do ruky krabičky s přípravky, hledejte ty, které mají kurativní účinek. Ty si dokáží poradit i s již vzniklou infekcí, umějí ji zastavit. Je skvělé, když najdete přípravek, který dokáže zaléčit chorobu, která se do rostliny dostala například před 96 hodinami.

Od jednoho starého praktika jsem slyšel větu: tak se nám to letos podařilo, na nových přírůstcích je patnáct zdravých listů. Takže bude i příští rok úroda…

Pokud nejsou listy zdravé, snižuje se schopnost stromu vytvořit výživu pro diferenciaci květních pupenů, stromy pak méně kvetou, nemocný strom má sklon k alternaci. Když to navíc podpoříte nesprávným řezem, máte plody v hojném množství jednou či dvakrát za pět let, ostatní roky stromy málo kvetou, rostou do dřeva.  

 

Květoslav Mráček

 

 

 

 

zahrada
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.