Odvrácená strana slavné rodiny,
která dala světu značku LOréal

Odvrácená strana slavné rodiny,
která dala světu značku LOréal

22. 10. 2012

Bohatství podědila po svém otci, sama jej ale za 55 let ve firmě dokázala ještě rozšířit. Liliane Bettencourtová, dědička nejslavnější světové kosmetické společnosti L´Oréal, je se jměním ve výši 24 miliard dolarů nejbohatší Francouzkou. O svých miliardách však už nerozhoduje, což je důsledek mediálně propíraných soudních sporů v rodině. Bettencourtová, aktivní ve veřejném životě a štědrá donátorka vědy a umění, se právě dožívá devadesátin, píše agentura ČTK.

Dcera versus matka

Začátkem letošního roku odešla "královna kosmetiky" ze správní rady L'Oréalu, což média označila za konec jedné éry. Okolnosti, za kterých Bettencourtová firmu opustila, ale nebyly nejšťastnější. Loni na podzim ji totiž soud na popud jediné dcery Françoise Bettencourtové-Meyersové (59) zbavil svéprávnosti kvůli "útlumu duševního zdraví". Právě dcera pak získala kontrolu nad jejími záležitostmi a na místo Bettencourtové nastoupil vnuk Jean-Victor Meyers.

Dceři Françoise vadilo například to, že matka část rodinného jmění včetně obrazů od Picassa a Matisse či životních pojistek darovala fotografovi a kontroverzní osobnosti Françoisi-Mariemu Banierovi. Obvinila jej z toho, že zneužívá vysokého věku matky a láká z ní peníze – nejrůznější "dárky" prý měly údajně dosáhnout až miliardy eur. Žaloba na sebe nenechala dlouho čekat. O tom, jak a kdo koho vlastně využívá, se diskutovalo po celé Francii.

Rodinné spory však nejsou jedinou trablí Bettencourtové. Čelí i podezření z nelegálního financování předvolební kampaně bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. V roce 2007 mu měla v rozporu se zákony poskytnout 150 tisíc eur v hotovosti (3,8 milionu korun). Podle tamních médií to však neměly být jediné peníze, za něž pak spřízněné úřady přimhouřily oko nad daňovým přiznáním Bettencourtové. Exprezident veškerá nařčení odmítá.

Temné stíny minulosti

Zakladatelem kosmetické firmy se v roce 1909 stal Eugéne Schueller, otec Bettencourtové. Ten jako chudý student v dvoupokojovém pařížském bytě tak dlouho míchal chemikálie, až vznikla nová, šetrná barva na vlasy a s ní i pozdější společnost L´Oréal. Schueller zpočátku na kole objížděl kadeřnické salony. V roce 1920 byl jeho podnik prvním, jehož výrobky propagoval francouzský rozhlas. Úspěch firma zaznamenala hlavně po skončení druhé světové války.

Liliane se narodila 21. října 1922 v Paříži. O matku přišla v pouhých pěti letech a s otcem posléze navázala blízký vztah. V rodinné továrně začala vypomáhat již v 15 letech, vedení L´Oréalu převzala po smrti otce v roce 1957. Temnou skvrnou na Schuellerově osobnosti zůstává jeho podpora krajní pravice během nacistické okupace Francie. Když ale vycítil, že se situace na frontě začíná měnit, včas obrátil. Po skončení války byl obviněn z kolaborace, soudu však unikl.

V roce 1950 se Liliane provdala za novináře a budoucího několikanásobného ministra Andrého Bettencourta. O něm je zase známo, že ve 40. letech publikoval v tisku antisemitsky zaměřené články, za což se v roce 1995 veřejně omluvil. Pikantní je, že Françoise, jediná dcera Bettencourtových, si později vzala za muže vnuka rabína, který zahynul v Osvětimi. Nesmlouvavá Bettencourtová údajně těžce nesla, že její dva vnuci jsou vychováváni v židovské víře.

Podnikatelka v roce 1974 odprodala část akcií firmy L´Oréal potravinářskému podniku Nestlé, v němž naopak získala vlastnický podíl. Dnes Bettencourtová v L´Oréalu vlastní třicetiprocentní podíl.

Největší výrobce kosmetiky na světě zahrnuje šampony Garnier, parfémy Giorgio Armani či kosmetiku Lancôme a Maybelline. Firma se snaží rozšiřovat své aktivity v Asii a Latinské Americe, protože poptávka v Evropě je nyní oslabena kvůli dluhové krizi.

slavné dynastie slavné značky výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.