Splněný sen šéfkuchaře Punčocháře
Šéfkuchař Jan Punčochář

Splněný sen šéfkuchaře Punčocháře

20. 5. 2019

Proslavila ho televizní kuchařská show MasterChef, kde byl jedním ze tří porotců. Nyní otevřel vlastní restauraci U Matěje, sídlící – kde jinde – v pražské ulici stejného jména. „Mít svoji restauraci, to jsem si přál celý život,“ říká uznávaný šéfkuchař Jan Punčochář.

Když se zadíváte z okna, vůbec vám nepřijde, že jste pořád ještě v Praze, cítíte se tady jako na vesnici. Je vám příjemně. Vzrostlé kaštany a spousta zeleně lemují vchod do restaurace. Asi i proto je venku tolik míst k sezení, přesně sto dvacet. Dovnitř se vejde hostů o něco víc, až sto čtyřicet.
Napadne vás, jak by v restauraci zvládli takový nával. Byli by vůbec schopni obsloužit tolik strávníků?

„Jasně že jo, na tom je náš podnik založený,“ reaguje Jan Punčochář. „Samozřejmě, kdyby skutečně přišlo 240 hostů najednou, v jedné chvíli, bylo by to složitější. Ale přichystat takových 280 jídel postupně, přes celou dobu oběda, na to jsme připraveni.“

Jan Punčochář postavil svoji kuchyni na česko-rakouské klasice. Tedy řízky a omáčky. Mimochodem, to jsou i jeho oblíbená jídla už z dětství. Tvrdí, že základem každé pořádné omáčky je cibule. „Když ji rozkrojíte, podívejte se, jak je malebná,“ vysvětluje nadšeně šéfkuchař.

Tahákem jeho podniku možná bude hodně silná dršťková polévka. Je zahuštěná telecími nožičkami, přitom v ní není ani gram mouky. Voní po libečku, po česneku. Nebo by mohl lákat hosty tafelspitz, dlouho tažený silný vývar s játrovými knedlíčky a  domácími nudlemi. 

Se svými recepty se Punčochář nijak netají. „Jsem naopak ten typ kuchaře, že když se mě někdo zeptá, klidně mu dám přesný recept. Ať si to každý udělá a vyzkouší. Jenom si myslím, že pouze podle receptu se nedá udělat nejdokonalejší jídlo. Každý do něj musí dát kus sebe.“

Kromě obrovské kuchyně a výčepu najdete v lokále ještě tajné dveře. Za nimi se brzy otevře Stůl Jana Punčocháře. Malá místnost jen pro dvanáct lidí, která by měla připomínat obývák s kuchyní. „Lidé se tam budou cítit jako doma,“ těší se šéfkuchař. „Budou nám koukat pod ruce a třeba dostanou chuť přijít si popovídat s kuchařem nebo číšníkem.“

gastronomie Radosti slavných
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%