Většina lidí je s životní
úrovní spokojená

Většina lidí je s životní
úrovní spokojená

19. 10. 2012

Většina lidí hodnotí současnou životní úroveň své domácnosti jako dobrou. Na dražší věci si lidé raději ušetří, nebojí se ani půjček, ale nechtějí utrácet své úspory, vyplývá z aktuálního průzkumu agentury STEM. 

Jako dobrou svou současnou životní úroveň hodnotí 58 procent obyvatel České republiky. Velmi špatně na tom podle svého mínění je pouze sedm procent lidí. Jde o téměř stejný výsledek jako před rokem.

Hodnocení životní úrovně je podle sociologů výrazně ovlivněno vzděláním, s vyšším dosaženým vzděláním se tak zvyšuje i podíl pozitivních hodnocení. Z průzkumu vyplývá, že lidé s vysokoškolským vzděláním jsou se svojí životní úrovní spokojeni až dvakrát častěji než lidé se základním vzděláním.

Na věc do domácnosti v hodnotě nad 50 tisíc korun by se lidé častěji snažili našetřit (41 procent respondentů) nebo si vzali půjčku (35 procent). Méně často mají podle svých slov lidé našetřeno tolik peněz, aby dražší předmět mohli pořídit z úspor (24 procent).

Do svých finančních rezerv by častěji sáhli senioři, lidé s vysokoškolským vzděláním a ti, jejichž hodnota majetku přesahuje hranici dva miliony korun. Strategii půjčit si by častěji volili lidé s nižším vzděláním a s nižší celkovou hodnotou majetku. Dále především lidé z domácností s finančními problémy, lidé z chudých rodin nebo ti, kteří životní úroveň své domácnosti hodnotí jako špatnou.

Česko domácnost životní úroveň
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.