Znáte popenec obecný?
Ilustrační foto z pixabay.com

Znáte popenec obecný?

24. 5. 2019

Tuto drobnou a krásně kvetoucí rostlinku znají určitě všichni. Kvete od dubna do července drobnými modrými květy - připomíná květ hluchavky, vždyť také do čeledi hluchavkovitých patří. Roste opravdu všude kolem nás. Najdeme ji na loukách, mezích, ve vlhkých lesích, na pasekách, v křovinách a při okrajích cest. Dá se i pěstovat v zahradách a poslední dobou je to oblíbená rostlina do truhlíků na balkóny a také se pěstuje jako pokojová květina.

Popenec obecný - Glechoma hederacea

Lidová pojmenování - Břečťan zemský, kočičí noha, Openec, Zádušník, Budra, Husí nožka, Kondelík, Oponka, Pupenec, Švýcarský čaj.

Sběr

Sbírá se zejména nať. Sušíme ji buď ve stínu nebo uměle při teplotě do 40°Celsia. Také sbíráme oddenky.

Léčivé účinky

Rozpouští hleny, má dezinfekční účinky, tlumí průjmy, podporuje látkovou výměnu, detoxikuje játra, tlumí svědění kůže.

Čaj

2 lžičky čerstvé nebo 1 lžičku sušené nati zalijeme 250 ml horké vody a necháme 15 minut vyluhovat. Používáme jako kloktadlo při bolestech v krku nebo jako hojivý obklad. Lze použít i do koupele - pleť bude krásně jemná.

Sirup proti kašli s medem

Kvetoucí nať opláchneme vodou, nasekáme na drobno, dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme 3 minuty. Pak necháme 15 minut vyluhovat. Tekutinu přecedíme do jiného hrnce, přidáme med a vaříme na mírném ohni do té doby, dokud nedosáhne hustoty sirupu. Sirup uchováme v lednici. Vydrží až 1 sezónu.

Sirup z popence a cukru

Budeme potřebovat - 2 hrsti kvetoucí nati, 1/2 kg cukru (dobrý je třtinový), 1/2 litru vody a 1 citron buď Bio nebo dobře umytý,1 hrst květů sedmikrásky

Nať opláchneme vodou, nasekáme spolu se sedmikráskami nadrobno a přelijeme vroucí vodou. Přidáme na kolečka nakrájený citrón a necháme 1 - 2 dny vyluhovat. Potom slijeme. Pak vaříme na mírném ohni spolu s cukrem tak, aby se dokonale rozpustil. Horký slijeme do skleniček a uchováme v chladu a temnu.

Zevní využití

Paličkou pořádně naklepeme listy i oddenky na kaši. Přiložíme na postižené místo, převážeme potravinovou fólií a necháme 2 hodiny působit. Je vhodný na ekzémy, lupénku, modřiny a podlitiny. Nedáváme na otevřené rány.

Využití v kuchyni 

Je vynikající do bylinkového másla, do tvarohových a jiných pomazánek. Dále do nádivek, pod maso, na posypání vařených brambor. Někdo jej přidává i do bramborového salátu. Vynikající je nadrobno nasekaný na chlebu s máslem. Chuť někomu připomíná bazalku nebo dokonce šalvěj. Vynikající je vaječná omeleta s popencem.

Lístky se také přidávají do dnes tolik oblíbených smoothies - spolu s pažitkou, zelenou petrželkou, saturejkou nebo koriandrem.

Skvělé smoothie je i z divokých rostlin - z  popence, kopřiv, řebříčku  a sedmikrásky.

 

Informace jsem čerpala ze svých knih a zápisků. Pod článek jsem přidala i kresbu popence obecného.

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.