Trvalá. Pamatujete na kudrlinky?
Ilustrační foto: pinterest.com

Trvalá. Pamatujete na kudrlinky?

18. 5. 2019

Mezi ženami vyššího věku je jen velmi málo těch, které si někdy u kadeřníka nenechaly udělat takzvanou trvalou. Kudrnaté vlasy svého času patřily k nezbytné výbavě žen, které chtěly jít s módou. Pak byla trvalá považována za přežitek, ale nyní se vrací.

Velká hlava. Objemný účes. Vlasy kudrnaté, ať už dlouhé či krátké. Hodně vysušené, někdy téměř či úplně spálené. A výroba takového účesu svého času i páchla. Celé to obnášelo proceduru při které  kadeřnice natočila pramínky vlasů na natáčky, pak potřela vodičkou a pak se čekalo. Často s hlavou pod vysoušecím přístrojem. Když se natáčky sundaly, okolo hlavy ve vznášel zvláštní odér. Spíše zápach. A ten se mísil s nervozitou z toho, jak to dopadlo. Jestli se třeba nepřekročila ta správná doba a vlasy nezůstávají nalepené na té natáčce. Pamatujete? Tak vznikal účes zvaný trvalá. V některých dobách naprostý fenomén, bez kterého si ženy nedovedly představit život.

Z pohledu mnoha dnešních mladých žen a dívek to je ryze úsměvná záležitost. Pro ženy dříve narozené nostalgická vzpomínka Ale jsou mezi námi stále takové , které tento styl účesu považují za slušivý a pohodlný.

I když, s tou pohodlností je to na pováženou. Když si dáma s trvalou ondulací nedávala po umytí  vlasy na natáčky, případně je nevyživovala různými prostředky, často se stávalo, že z kudrlinek vznikla hmota připomínající seno. Trvalá se buďto povedla nebo ne, buďto vydržela nebo ne, ale každopádně její výroba a udržování bylo dobrodružství.

V poslední době se do módy dostala přirozenost. Ženy různého věku preferují takové účesy, jaké jejich přirozená kvalita a struktura vlasů umožňuje. Je čím dál méně těch, které jsou ochotny nechat si vlasy upravit chemicky.

Na druhé straně se v poslední době začínají v zahraničních módních časopisech znovu objevovat účesy, které připomínají osmdesátá léta. Tedy dobu, kdy byly v módě téměř lví hřívy. Přesněji trvalou. A nemálo děvčat a mladých žen se začíná vracet k tomu, co běžně nosily jejich mámy, kterým je nyní padesát nebo šedesát let. Tedy k trvalé, i když se už nyní provádí mnohem šetrnějšími metodami a celkový výsledek vypadá značně přirozeněji než dříve.

Současná trvalá ondulace už není takzvaný afroúčes ani přiléhavá helma, ale spíše jde o  jemné zvlnění vlasů tak, aby vypadaly, že jsou takové od přírody. Zkrátka, móda se opakuje stále dokola a čím je žena starší, tím více má příležitostí si vybrat a posoudit, co už zná, co bylo slušivé a co spíše směšné.

Tak tady je malá nostalgická vzpomínka na to, co vše si pod pojmem trvalá z minulosti můžeme vybavit. A co jsme si neváhaly nechat na hlavách vyrobit.

účesy
Hodnocení:
(4.9 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%