Líbezná rostlinka s něžnými bílými kvítky se používá na ekzémy či lupenku
Ilustrační foto: pixabay.com

Líbezná rostlinka s něžnými bílými kvítky se používá na ekzémy či lupenku

20. 5. 2019

Tuhle rostlinku najdeme kolem cest, polí, v zahrádkách, parcích, ale i v listnatých lesích. Je to ptačinec prostřední - Stellaria media - Alsine media - Alsinula media. Lidově Hadí pusa, Hadí tlama, Kozí střevo, Kuří mor, Lubenec, Žabinec ptačinec, Pochcanka, Žabinec obecný. 

Léčivé účinky
Zklidňuje svědivou pokožku, má mírně projímavé účinky, zmírňuje deprese, ulevuje od kašle, je vhodný k léčbě ledvin, pomáhá při léčbě revmatických bolestí, vředů a ran, na ekzémy a lupénky

Sběr
Sbíráme nať i s květem. Sušíme ve stínu nebo uměle při 40°C.

Čaj

1 lžíci sušeného ptačince nebo 2 lžíce čerstvého ptačince zalijeme 250 ml horké vody a necháme 10 minut vyluhovat. Pijeme 2 x denně polovinu šálku. Je vhodný při léčbě rýmy nebo chřipky.

Odvar  
Čerstvá nať se namočí do 1 litru studené vody a povaří se 1 minutu. Po 10 minutách se do scezeného odvaru přidá 3 dcl - 1/2 litru bílého vína. Užíváme 2 x denně 2 dcl před jídlem.

Obklady na revmatická místa
Nadrtíme čerstvou nať a necháme (aspoň 30 minut v klidu) na postiženém místě.

Šťáva na ekzémy a lupénku
Šťávou z nadrceného ptačince potíráme postižená místa. Necháme působit asi 1 - 2 hodiny 3x týdně. Pak ošetřené místo opláchneme vlažnou vodou. Opakujeme vždy s týdenní přestávkou.

Šťáva na atopický ekzém

Vylisujeme ji z čerstvě natrhaného  a nadrceného ptačince. Je účinnější než nálev. Podáváme 1 čajovou lžičku před jídlem.

Využití v gastronomii

Drobně nasekaným ptačincem můžeme posypat např. chleba s máslem či tvarohem.

Na salát - sbíráme ptačinec před rozkvětem. Kombinujeme s ostatními listovými saláty, se strouhanou mrkví, ředkvičkami, okurkami, paprikou. Někdo přidává i pampeliškové listy, šťovík a čekanku. Lístky ptačince jsou jemně křupavé. Nejlepší je zálivka francouzského typu.

Francouzská zálivka :50 gr plnotučné hořčice, 1 lžíce octa, 2 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje, 1 špetka soli, 1 špetka pepře 

Hořčici smícháme s octem na hladkou kaši. Po kapkách vešleháme olej a šleháme tak dlouho, dokud není hladká. Potom dochutíme solí a pepřem. Nebo můžeme vše dát do mixéru a rozšlehat najednou. 

Syrové listy se dávají do sendvičů. Také se mohou přidávat do špenátu, mají totiž podobnou chuť.

A na závěr jedna zajímavost:  Ptačinec je výborné krmivo pro andulky a další doma chované ptactvo. Má ho ráda i domácí drůbež.

 

Informace jsem čerpala ze svých zápisků.

recepty
Hodnocení:
(5.3 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.