Bylinky, které by neměly doma chybět
Heřmánkový čaj. Foto: Čajová zahrada

Bylinky, které by neměly doma chybět

15. 5. 2019

Na českých zahradách a loukách můžeme objevit byliny s velmi příznivým vlivem na lidský organismus. Jen na ně zapomínáme. Které bylinky měly naše babičky doma?

 

 

Heřmánek uzdravoval už před tisíci lety
Heřmánek pravý je mezi léčivkami opravdová superstar. Často se nazývá všelékem, a to díky svým rozsáhlým účinkům. Čaje a odvary se používají při bolestech břicha a zažívacích obtížích, při zánětech, pomáhá při únavě a vyčerpanosti, je vhodný při horečkách, na respirační obtíže, zbavuje úzkostí, využívá se v lékařství i kosmetice, zlepšuje imunitu, používá se proti alergiím, atd. Výborně zabírá také při bolestech v krku. Jeho sílu znali už antičtí lékaři. Heřmánek pravý je tak silný, že se nedoporučuje užívat jej dlouhodobě. 

Lípa je symbolem českého národa i ochrany
Stala se českým národním symbolem. Lidé lípě od pradávna přisuzují schopnost zbavovat se špatné energie i zlých myšlenek. Její léčivé účinky to do značné míry potvrzují - lípa zklidňuje, uvolňuje křeče i dýchací ústrojí, působí příznivě na cholesterol, pomáhá při nachlazení a chřipce a pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém. Po této tradiční české léčivce můžete sáhnout také ve chvíli, kdy toho na vás bude zkrátka moc. Lípa totiž umí uklidnit úzkosti a psychickou nepohodu.

Tajemná šalvěj spasí a vyléčí
Snad nejvíce tajemstvím opředená bylina je šalvěj. Různé druhy šalvěje se dodnes používají jako vykuřovadla při obraně proti zlým duchům a negativní energii. Ostatně její latinský název odvozený ze slova salvare znamená spasit - nebo také vyléčit. Bylinkáři a farmaceuti si oblíbili účinky šalvěje lékařské. Šalvěj působí proti zánětům, dokáže si poradit s bolestmi v krku, používá se při výplachu úst. Pomáhá imunitnímu systému i koncentraci. Dokáže zklidnit a zahnat nachlazení. Pozor však na dávkování, ve větším množství umí tahle silná léčivka uškodit.

Třezalka dokáže pomoct i ublížit
Třezalka tečkovaná je především známé přírodní antidepresivum. Dokáže pomoct při nespavosti, úzkostech, stresu a melancholii. Podporuje činnost zažívacího traktu a stabilizuje hormonální výkyvy. Působí jako přírodní antibiotikum. Třezalka má však několik kontraindikací. Této bylině vyhněte, pokud máte nízký krevní tlak, cukrovku či silnější alergii. O použití třezalky se raději poraďte s lékařem, protože může měnit účinky některých léků.

Hloh je srdcovka
Hloh obecný ten nejméně známý a rozšířený. Lékárníci jej však znají důvěrně. Pomáhá proti kornatění tepen, snižuje tlak a harmonizuje srdeční rytmus. Blahodárně působí též na nespavost, eklid a zklidnění nervové soustavy nebo na trávicí trakt. Pokud vás zlobí kardiovaskulární systém, poraďte se svým lékařem. Výtažky z tohoto keře totiž mohou zesilovat účinky některých léčiv.

bylinky
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.