Obrazy na Křížové cestě

Obrazy na Křížové cestě

4. 5. 2019

Léta jsme chodili kolem kapliček, které bývaly součástí křížové cesty. Mnohé z nich se rozpadaly a ty, které odolávaly zubu času, byly bez vyobrazení. Zlatohorský spolek Bernard se rozhodl pro jejich záchranu a úplnou obnovu. Pro mě to znamená především zkrášlení a zkulturnění krajiny, proto mě to zajímalo. Na internetu jsem našla návrh kapliček pro obnovu křížové cesty přes vrch Rochus ve Zlatých Horách. Jeho autorem je České architektonické studio. Dovolila jsem si zkopírovat obrázek i část textu, který návrh doprovází:

"Křížová cesta na vrch sv. Rocha u Zlatých Hor se skládá ze čtrnácti zastavení a z toho šest bylo v ruinách. Celá křížová cesta je složená z různých typů kapliček,které vznikaly v různých dobách. Všechny jsou i tvarově a velikostně odlišné. Z rozpadlých kapliček už jde jen těžko poznat jakého byly tvaru a z kterého byly období. Proto bylo pro nový vzhled zvoleno zjednodušené schéma představy o tom jak má vypadat tvar kapliček a zároveň použity různé proporce tohoto tvaru. Jak je neurčitá představa o tom jak kapličky vypadaly tak je hrubý i povrch litého betonu, který navozuje dojem nedokončenosti.V betonu jsou viditelné stopy šalování a použitých dřevěných prken s výraznými lety. To co víme jistě je posloupnost zastavení , a proto jsou i nové kapličky výrazně označené římskou číslovkou reliéfně a čistě provedenou. Na obnově této památky se podílí spolek Bernard."

Jak už jsem psala v článku na https://www.i60.cz/clanek/detail/.../nase-velikonocni-krizova-cesta, o letošních Velikonocích jsme si konečně toto obnovené dílo prohlédli. Věnovala jsem v něm pozornost spíše jen kapličkám a krajině, teď tedy doplňuji o obrazy v nich. Jsou dílem českých a polských amatérských malířů od dětí školou povinných po seniory.

Tato křížová cesta není u nás jediná. Mnohem známější je ta, která vede ze Zlatých Hor k poutnímu kostelu Panny Marie Pomocné pod Příčnou horou. Je mnohem náročnější, přesto častěji navštěvovaná v rámci náboženských akci. O té možná někdy příště.

Návrh kapliček a část textu jsem zkopírovala zde: http://www.robust.cz/krizova-cesta-zlate-hory/

Fotografie ve Fotogalerii jsou společným dílem mým a Pavla Kopřivy.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%