Schichtova epopej v Ústí nad Labem
Foto: autorka

Schichtova epopej v Ústí nad Labem

29. 4. 2019

Když se řekne "epopej", bezděky se nejspíš každému k tomuto výrazu přiřadí Alfons Mucha a jeho slavná epopej slovanská. Málokdo ví, že svoji epopej s velmi zajímavou historií má i Ústí nad Labem. V tamním muzeu právě probíhá výstava, kterou jsem si nemohla nechat ujít a na kterou bych vás tímto ráda pozvala.

Je tu někdo, kdo by neznal minimálně mýdlo s jelenem, tuk ceres nebo kosmetiku Elida? My, co jsme se narodili po válce, automaticky za výrobce širokého sortimentu drogistického zboží a jedlých tuků považujeme podnik Setuza. Tento název však dostal až za několik let po převzetí závodu státem v roce 1946. S výrobou mýdla s jelenem začal už před 170 lety Georg Schicht a rok 1848 je považován za rok založení Schichtových závodů. Průmyslový areál s jelenem ve znaku na pravém břehu Labe v roce 1907 měl 1880 zaměstnanců. Nebyl to jen známý Baťa, kdo se staral o své zaměstnance, i v tehdejším Aussigu Schichtové pro ně stavěli obytné domy, měli k dispozici závodní jídelnu, knihovnu, lékařskou ordinaci a později i lázně s bazénem. Nedělali rozdíly mezi Čechy a Němci a dbali na to, aby němečtí úředníci uměli i česky. Společnost známá po celé Evropě se rovněž stala jedním ze tří zakladatelů koncernu Unilever.

A představte si, že v roce 1928 u příležitosti desátého výročí založení republiky nechali němečtí bratři Georg a Heinrich Schichtovi namalovat soubor obrazů z českých dějin! A nejen to, oni nechali vyrobit jejich kopie a ty pak darovali do všech škol v mladé republice, aby sloužily jako učební pomůcky pro výuku dějepisu! V některých školách se dokonce používaly až do konce 20. století, takže je možné, že vám výjevy budou povědomé. Obrazy namaloval malíř Emanuel Boháč. Začínají na počátku českých dějin a končí výjevem příjezdu  T.G. Masaryka do Prahy. Kromě obrazů vyšly výjevy z českých dějin i jako pohlednice.

Přestože Georg Schicht se za války angažoval na straně spojenců a podporovatelů československé exilové vlády v Londýně, toto nebylo zohledněno, Schichtovy závody byly znárodněny a Schichtové odsunuti z republiky a podnik byl přejmenován na Severočeské tukové závody.

Obrazy se ocitly kdesi v podnikovém archívu a na dlouhá léta se ztratily z očí i povědomí. Některé dokonce dnes v originálech nejsou k dispozici. V roce 2018 při příležitosti stého výročí založení republiky a 170. výročí založení firmy Schicht se podařilo vypátrat, že výjevů původně mělo být 26. Některé se však dochovaly pouze na školních kopiích a pohlednicích.

Na velkolepé výstavě můžete vidět patnáct obrazů a reprodukce šesti ztracených motivů. Výstava však není věnována pouze obrazům, ale i historii firmy, takže uvidíte i různé výrobky Schichtových závodů, historické obaly, plakáty, plechové reklamní tabulky a např. i to, jak vypadala kdysi výkladní skříň v obchodě.

Výstavou jsem byla nadšená a příběh německých továrníků, kteří nechali namalovat soubor obrazů z českých dějin a distribuovat ho do českých škol, mě oslovil natolik, že jsem si ho nemohla nechat pro sebe. Výstava v Muzeu města Ústí nad Labem potrvá do 30. června, takže máte ještě čas se na ni také podívat.

Kdyby byl zájem, mohli bychom uspořádat výlet do Ústí nad Labem. Určitě byste nebyli zklamáni, protože vedle této výstavy v muzeu souběžně probíhá i další zajímavá výstava na téma fenomén trpaslík.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%