Má robot svědomí? Veletrh vědy láká na pestrý program
Foto: Veletrh vědy

Má robot svědomí? Veletrh vědy láká na pestrý program

17. 5. 2019

Na tři dny se můžete stát vědci a ve více než 100 expozicích připomínajících improvizované laboratoře provést mnoho zajímavých experimentů, prohlédnout si interaktivní exponáty, zúčastnit se zajímavých přednášek.

Seznámit se s tím nejlepším, co nabízí současná česká věda můžete na Veletrhu vědy, který se koná od 6. do 8. června na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech. Je to akce, která baví děti i seniory.

To nejlepší ze světa fyziky, botaniky, archeologie, geologie, astronomie, ale i z oborů, jako je termomechanika, mikrobiologie, fyzika plazmatu, ale také z historie, psychologie, sociologie, filosofie nebo etnologie, návštěvníkům představí 44 pracovišť Akademie věd ČR, vysoké školy a další vědecké instituce i firmy.
„Vystavovatelé připravili pro návštěvníky na svých stáncích bohatý program. Vyzkouší si zde pokusy, mohou se zapojit do workshopů a například si vyrobit oblak v lahvi, historický artefakt, sloní pastu nebo filmovou krev. Řada stánků bude mít zejména pro menší návštěvníky připravené vědecké kvízy a úkoly. Navštívit je můžete po celé tři dny od 10 do 18 hodin, aniž byste potřebovali rezervaci,“ říká PR manažerka Veletrhu vědy Andrea Saláková a přidává deset lákadel letošního ročníku: 

  1. Vyrobte si sloní pastu, filmovou krev a nahlédněte do světa léčiv

Oblečte si bílý plášť a pusťte se s vědci do jednoduchých pokusů v chemické laboratoři. Pokud milujete nové technologie a hry, vydejte se na virtuální prohlídku prostor, kam se běžný smrtelník jen tak nedostane – do Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. V této expozici navíc odborníci zájemcům srozumitelnou a interaktivní formou vysvětlí, jak vyvíjejí nová převratná léčiva. Každé odpoledne se zde děti mohou zúčastnit workshopu a zábavnou formou se seznámit s principy chemie – vyrobí si zmrzlinu, sloní pastu či filmovou krev! 

  1. Odhalte tajemství DNA

Jaké tajemství je skryto v DNA? Je to vždy jen dvoušroubovice? Jak vypadá trojvláknová a čtyřvláknová DNA? To vše se dozvíte v expozici Biofyzikálního ústavu AV ČR, kde si budete moct prohlédnout DNA zcela zblízka, stejně tak i model rostlinné a živočišné buňky, odborníci vám vysvětlí, jak pomáhá platina v léčbě rakoviny, co jsou to geneticky modifikované organizmy i proč se jich nemusíme bát. 

  1. Vzhůru do světa umělé inteligence a robotů

Nastupující moderní technologie jako autonomní řízení, umělá inteligence a roboti nastolují řadu společenských a filosofických otázek. Odborníci z expozice Centra Karla Čapka pro výzkum hodnot ve vědě a technice s průmyslovými designéry (UMPRUM) vytvořili vizualizace filosofických problémů. Setkáte se s velkými futuristickými modely autonomních aut a jejich zobrazení v 3D rozšířené realitě. A pozor: sami se můžete zapojit do bádání a vytvořit si vlastní návrh designu a funkcí asistenčního robota či morálního autonomního auta. 

  1. Jak tikají biologické hodiny?

Zajímá vás, jak vzniká epilepsie, Alzheimerova choroba, cukrovka nebo infarkt myokardu? Dokážete se orientovat ve vlastním těle? Víte, jak tikají vaše biologické hodiny a jakou máte paměť? Na stánku vědců z Fyziologického ústavu AV ČR prozkoumáte fungování lidského těla a jeho nemoci od molekuly po celý organismus. Čekají na vás praktické úkoly ze světa fyziologie a za vyluštění vědecké tajenky získáte odměnu.  

  1. Podlehněte síle větru

O tom, že geometrie budov ovlivňuje sílu větru v ulicích, se přesvědčíte v expozici Ústavu termomechaniky AV ČR, kde si můžete spolu s vědci postavit vlastní „ulici“ nebo „městečko“. Vědci z Laboratoře elektrofyziky vám zase vysvětlí, jak lze vyrobit kovové nanočástice pomocí jiskrového výboje a ukážou vám elektromagnetickou pseudolevitaci setrvačníku pro ukládání energie. Vědci z Laboratoře sdílení tepla a hmoty vám na experimentech předvedou a vysvětlí, jak lze využít pulzaci vzduchu k chlazení elektroniky. S pomocí unikátního funkčního modelu Klimatického a větrného tunelu „Vincenc Strouhal“ vám vědci z Ústavu teoretické a aplikované mechaniky ukážou, jak měří účinky větru na stavby, střechy či mosty. 

  1. Jak hraje „flašinet deskové tektoniky“?

Co se děje uvnitř Země a jak se to dá zjistit? Vědci z Geofyzikálního ústavu vám vysvětlí teorii deskové tektoniky, dozvíte se, jak se zaznamenává zemětřesení, a jak se projevuje magnetismus hornin. Uvidíte „flašinet deskové tektoniky“, který vám ukáže průřez Zemí, pohyb roztavených hornin, vznikání a zanikání desek zemské kůry. Zkusíte si vyrobit vlastní zemětřesení a pomocí nejmodernějších seismometrů jej změříte. Zjistíte, jak vzniká magnetické pole Země, a prohlédnete si ukázky magnetických hornin. 

  1. Renesanční tiskařská dílna

Víte, co znamená „ars impressoria“, a jak vypadala základní příručka renesančního lékaře či farmaceuta? Chcete vědět, jak se vyráběla tištěná kniha v 16. století? S „černým uměním“ a prací renesančních impresorů se seznámíte v knihtiskařské a knihvazačské dílně Knihovny AV ČR, kde si budete moci sami vyzkoušet tisk pomocí pohyblivých liter a štočků. 

  1. Na chvíli botaniky

Ústav experimentální botaniky AV ČR předvede, jak pěstuje své pokusné rostliny, a budete si moct vyzkoušet práci s různými laboratorními přístroji. Pomocí jednoduchých pokusů vás odborníci seznámí s rostlinnými cukry a polysacharidy. Čeká na vás soutěž o ceny a v naučně-zábavných hrách otestujete své znalosti z oblasti rostlinné biologie. 

  1. Roztočte tornádo

Ústav fyziky atmosféry AV ČR představí vznik oblaků a jejich různé druhy, ukáže, jak a čím se dá oblačnost měřit, a co za zajímavé i potenciálně nebezpečné jevy mohou oblaka způsobit. U stánku si můžete vytvořit oblak v lahvi nebo si vyzkoušet rotaci tornáda – opravdu se točí vír ve vaně na severní polokouli proti směru hodinových ručiček? 

  1. Světové „vodíkové“ finále Horizon Grand Prix

Středoškolské týmy z celého světa se sjedou na Veletrh vědy na světové finále Horizon Grand Prix, unikátní šestihodinový závod, jehož cílem je ujet co nejvíce okruhů na závodní dráze s vlastním modelem autíčka na vodíkový pohon. Úctyhodná délka závodu demonstruje výhody vodíku – zatímco se samotnou baterií dokážou auta na dálková ovládání jezdit maximálně 15 minut, s vodíkovým pohonem je to až hodina.

Pestrý doprovodný program Veletrhu vědy 2019:

Vědecké expozice doplní i letos přednášky, vědecká představení a panelové diskuse. Na akce doprovodného programu si pro každoročně velký zájem co nejdříve rezervujte místo!

- Ve čtvrtek 6. 6. se můžete od 11:45 těšit na vědeckou science show Všechny barvy duhy, od 13:30 na panelovou diskusi Bojíte se tmy? a od 15:00 na přednášku Začátky doby sluneční. Ve stejný čas se bude konat také beseda Rychle a zběsile s Martinem Šonkou, mistrem světa elitní letecké série Red Bull Air Race a vicemistrem světa v letecké akrobacii kategorie unlimited, který prozradí, co obnáší práce pilota v extrémních podmínkách.

- V pátek 7. 6. od 11:45 je nejmenším návštěvníkům určeno Divadlo pro nejmenší Posviť si citronem na duhu, těm větším a dospělým pak od 13:30 panelová diskuse Jídlo jako (ne)přítel a od 14:00 workshop Buňka pod drobnohledem.

- V sobotu 8. 6. v 10:30 vypukne vědecká science show v podání iQLANDIE, od 13:30 se koná panelová diskuse Robot a jeho (s)vědomí a od 15:00 pak panelová diskuze Věda v Game of Thrones, která zaujme všechny milovníky populárního seriálu. Kde se potkává věda a tato unikátní fantasy série? Dopustili se tvůrci „vědeckých přešlapů“? A najdeme v našem světě paralely? Mluvit se bude o jedech, dracích, a nebudou chybět ani výbuchy!

A pozor: Vstup na akci je tradičně zdarma!

věda
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%