Blanka Jahodová: Pozitivní účinky jógy mě ohromily. I po 15 letech mi přináší radost a vnitřní uspokojení
FOTO: archiv Blanky Jahodové

Blanka Jahodová: Pozitivní účinky jógy mě ohromily. I po 15 letech mi přináší radost a vnitřní uspokojení

25. 4. 2019

Únava. Bolesti zad. Pokles výkonnosti. Tělo ztrácející pružnost a pevnost. Narůstající vnitřní nespokojenost. Přibývající roky jsou nezastavitelné a nevyhnou se nikomu z nás. Povídání s Blankou Jahodovou ale ukazuje, že kvalitu našeho života můžeme zlepšit v každém věku.

Její novou životní kapitolou se před 15 lety stala jóga.  „I po těch letech pořád cvičím, tělo dobře funguje, nic ho nebolí, je to něco, co mi zpříjemňuje život a umožňuje mi žít aktivně. Všechny tři moje děti a také manžel (Zdeněk Jahoda, zakladatel společnosti Emco) na jógu chodí a každý z nich si tam najde, co potřebuje. Jóga se dá dělat v každém věku, třeba se můj příběh stane inspirací pro některého ze čtenářů I60,“ říká.

Jak jste se s józe dostala?
Blížila se padesátka, cítila jsem, že když nezačnu něco dělat, tak se nepříjemné dopady stárnutí začnou nezadržitelně dostavovat. Tělo nebylo tak pružné, svaly začaly ochabovat. Stále mě bolela záda. Také jsem se cítila pořád unavená. Dalo se s tím fungovat, ale bylo to nepříjemné. Chtěla jsem to změnit. Mohla jsem jít k doktorovi, nebo se začít více hýbat. Zkoušela jsem všechny možné aktivity a jednou mi kamarádka řekla, abych s ní šla na jógu.

Vám se ale tenkrát moc nechtělo…
Na józe jsem byla již několikrát předtím a nijak zásadně mě neoslovila. Nakonec jsem ale šla. Postupně jsem jí přicházela na chuť a cítila jsem, že mému tělu prospívá. Zlepšila se mi ohebnost, dostala jsem se například dlaněmi na podložku, výborný pocit. Cítila jsem, jak se mi zpevnilo celé tělo, hlavně pak břicho, ruce a nohy. Hlavní ale bylo, že mě úplně přestala bolet záda. Úplně zmizela únava a dostavil se příjemný pocit z toho, že tělo dobře funguje. To vše dohromady mě ohromilo.

Nezůstalo, ale jen u cvičení. Jóga se pro vás stala životním stylem...
Nejprve jsme cvičila jednou týdně, pak dvakrát.  Začala jsem k tomu přidávat různé semináře a kurzy. Pak jsem třeba jela na jógový víkend, později i týden. To mě neustále posouvalo, jak ve znalostech jógy, tak samozřejmě i fyzicky, pořád jsme se zlepšovala. Také jsme si udělala kurs lektora jógy. Neměla jsem tehdy plán, že bych chtěla někoho cvičit, spíše jsem o józe chtěla vědět pořád víc. Jóga se mi postupem času opravdu stala životním stylem. Zlepšila se mi psychika, cítila jsme se lépe. Jóga s psychikou pracuje, její součástí jsou také relaxace těla i mysli. Pro mě je jóga jednoznačně léčebný prostředek.

Jóga má hodně směrů, kterému z nich se věnujete vy?
Začala jsem u power jógy a jsem u ní pořád. Tato jóga dokáže totiž nejen zlepšit fyzickou kondici a ohebnost, ale i uvolnit a zbavit stresu. Dokáže nabít aktivitou a zároveň učí i relaxovat, uvolňovat a odpočívat. Cvičí se trochu dynamičtěji, silověji než klasická jóga. Ta je více duchovní, zaměřená na hluboký vnitřní prožitek z vlastního těla. Pohyby u ní nejsou tak intenzivní, i když třeba technicky více přesné. Power jóga vznikla vlastně jako doplněk pro lidi, kteří hodně sportují a potřebují kompenzaci jednostranně zatížených svalů. Stylů jógy je ale hodně a každý si může vybrat cestu, kterou chce jít. Zda zlepšovat svoji kondici a pružnost, pečovat o své zdraví, či hledat svou duchovní cestu.

Co vás vedlo k tomu, že jste vy sama začala jógu předcvičovat?
Oslovila mě Sylva Nikoličová, u které jsem s jógou začínala. Pak také Vašek Krejčík, který přivedl power jógu do České republiky. Také k němu jsem zpočátku chodila na lekce a později působila i jako lektorka. Zpočátku jsem si nebyla jistá, zda jsem vhodný kandidát. Hrozně moc jsem se ale chtěla podělit o své pozitivní zkušenosti s jógou s ostatními. A to nakonec rozhodlo, že jsem souhlasila a pustila se i do předcvičování jógy.

Nakonec jste si vybudovala vlastní studio…
Musela jsem na jednotlivé výukové lekce přejíždět z jedné části Prahy do druhé. Hodně času jsem trávila na cestě. Také ne všechna studia jsou pro jógu ideální. Proto jsem začala přemýšlet o tom, jak to změnit. Hledala jsem nějaké vlastní komornější prostředí. V domě, kde jsme tehdy bydleli, bylo nevyužité poslední patro. Prostory jsme zrekonstruovali a v lednu 2010 otevřeli provoz Body studia. Byla to docela velká investice, ale můj muž říká, že to byla nejlepší investice jeho života. Díky ní se mohu věnovat své životní vášni - milované józe.

Jaký typ lidí k vám chodí a proč?
Je to velmi různorodé. Častým důvodem, proč lidé začínají cvičit jógu, jsou zdravotní obtíže, především se zády, koleny a rameny. Pro někoho je jóga móda, někdo v ní hledá duchovní cestu. I věkově je to velmi různorodé. Měla jsem trochu strach, že můj věk bude limitem pro ty, kteří sem budou chodit. Postupem času ale zjišťuji, že se naopak stává výhodou, protože když mladší lidé vidí, že i v mém věku můžete dobře fungovat, je to pro ně velká motivace.

Jak je to rozděleno mezi muže a ženy?
Převažují ženy. Muži si obecně myslí, že to pro ně moc není. Pro jógu také mají trochu horší předpoklady, co se týká stavby těla. Cvičení je pro ně prostě těžší. Určitě by ho ale měli vyzkoušet, i pro ně je to dobrá kompenzace jiných aktivit. Příkladem může být můj syn, velký sportovec, který zpočátku k józe přistupoval s určitými předsudky, ale dnes ve 39 letech chodí pravidelně. 

Máte hodiny také pro seniory?
Jógu můžete cvičit v každém věku. Cvičení lze velmi dobře přizpůsobit každé věkové skupině, tedy i seniorům. U nás to vzniklo tak, že u mě jednou zazvonila sousedka a zeptala se, zda bych nezačala cvičit pro skupinu 60+. Tak jsme to zkusili, vypsala jsem nový kurz a hned na první hodinu přišlo osm žen.  Od té doby cvičíme pravidelně a jogínek 60 + stále přibývá. I v tomto věku dokáže jóga zlepšovat fyzickou zdatnost a tím i zvyšovat kvalitu života. V lekcích pracujeme se svaly a klouby tak, abychom to i ve vyšším věku zvládly a zároveň nám to pomáhalo.

Jógu cvičíte již 15 let. Pořád vám pomáhá?
Na začátku jsem si říkala, že to bude jen pár let a pak přijde někdo jiný a bude cvičit místo mě. Ale jsem hodně překvapená, že tělo pořád funguje a mohu předcvičovat stále dál. Musím říct, že se i po těch 15 letech stále zlepšuji a pořád se učím něco nového.

Doporučila byste k józe ještě nějakou další fyzickou aktivitu?
Určitě chůzi v přírodě. Pokud pravidelně cvičíte jógu, prohlubuje se vám vnímání světa. Při chůzi vnímáte přírodu mnohem hlouběji a intenzivněji. Je to určitá forma meditace, cítíte se být v úzkém kontaktu s přírodou. S manželem chodíme pravidelně, i ostřejší chůze je fajn. Dobré jsou i další pohybové aktivity jako je kolo, běh, lyže, golf. Hlavně vás to musí bavit.

 

Kamil Chalupa pro i60

 

 

 

 

cvičení rozhovor
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.