Oblík
Foto: autorka

Oblík

26. 4. 2019

Dominantní čedičový kopec Oblík je vysoký 509 m, nachází se na jižním okraji Českého středohoří v okrese Louny.

Oblík vznikl vulkanickou činností v závěru třetihor.  Z historie je Oblík zajímavý tím, že odsud vezli Lounští kámen pro slavnostní zahájení stavby Národního divadla.

Oblík je mimořádně vzácnou přírodní lokalitou, v roce 1967 byl prohlášen za národní přírodní rezervaci. Je zde mnoho vzácné flory i fauny. Z těchto důvodů, na rozdíl od vrchu Raná, je zakázána jakákoliv sportovní činnost. Na vrcholek se dostaneme pohodlně modře značenou turistickou cestou od vesničky Mnichov, či spojit delší trasu z Rané, nebo vesnice Chraberce.

Kdysi byla  pod Oblíkem i stejnojmenná vesnice, která zanikla za dob třicetileté války. V 17 století byl na tomto místě zřízen hospodářský dvůr, který existuje zrenovovaný i v současnosti  a je velmi dobře vidět z vrcholu Oblíku.

Naproti Oblíku ve stejné době vznikly vulkanickou činností  dva vrchy Srdov a Brník, které jsou oděleny sedlem.

Jižní svahy Oblíku jsou nyní v dubnu pokryty nádherným hlaváčkem jarním, petrklíči, v lesním porostu září modré jaterníky a žluté sasanky, fialové i bílé dymnivky a jiné něžné květinky. Je toho mnoho, co zde můžeme obdivovat. 

Na vrcholu je světelný maják pro letadla . A ještě jedna zajímavost -  umístění sloupu s vyznačením energetického bodu. A myslím, že jsem měla energie dostatek i po sestupu.

Kdo budete mít chuť se pokochat krajinným panoramatem okolo Lounska, zajděte na Oblík. Budete nadšeni nádherou tohoto vrchu a krásným výhledem. 

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%