Dělám to kůli tobě. Věta, za kterou se mnohdy skrývá falešná motivace
Ilustrační foto: ingimage.com

Dělám to kůli tobě. Věta, za kterou se mnohdy skrývá falešná motivace

22. 4. 2019

Zhubnu, abych si našla partnera. Začnu cvičit, aby o mně manžel zase začal mít zájem. Začnu chodit na túry, protože se manželce líbí soused – turista.

Lidé velmi často přistupují ke změnám proto, aby se někomu zavděčili nebo získali jeho pozornost. Jenže právě tento typ změn nemá dlouhé trvání.

Velmi častý je tento jev u žen, které začnou držet diety a cvičit. „Mnoho z nich říká, že motivací je, aby si našly partnera nebo se zase začaly líbit tomu svému. Tak tomu, kdo přistupuje k hubnutí tímto stylem, obvykle vydrží snaha jen pár měsíců,“ upozorňuje výživový poradce Petr Havlíček. Podobnou zkušenost mají všichni odborníci, kteří se zabývají pomocí lidem hledajícím lepší životní styl. „Když hubnete kvůli někoho a ne kvůli sobě, zpravidla nevydržíte,“ podotýká Petr Havlíček.

Nejde jen o hubnutí, lidé se často snaží měnit kvůli někoho jiného v různých oblastech. Do jednoho kadeřnictví chodila asi padesátiletá žena, která byla věčně nespokojená se svými vlasy. Neustále žádala, aby jí kadeřnice vlasy zesvětlovala, ale měla je už celé zničené a barva se jí stále nezdála taková, jakou by si přála.

„Já vám to už více zesvětlit nemůžu, vaše přirozená barva to víc nedovoluje. Máte vlasy vysušené, lámavé. Navíc budete mít hodně výraznou černou pěšinku, stačí měsíc a bude to vidět. Proč tak toužíte po hodně blond vlasech, když jste přirozeně tmavá, máte krásné tmavé obočí,“ říkala té dámě kadeřnice.

A její kolegyně a zákaznice přikyvovaly. Všechny se shodly, že paní prostě není typ na výrazně světlé vlasy. Je z ní  uměle odbarvená rádoby blondýna, ale mnohem lépe by vypadala, kdyby měla vlasy tmavé nebo jen lehce prosvětlené jemnými proužky. Což ona odmítala, jejím snem bylo být zářivě blond. Po asi půl roce urputného zesvětlování se dáma kadeřnici svěřila s tím, že ví, že se jejímu muži líbí blondýnky. A že si s jednou asi začal románek. „Chci se mu líbit, chci být jeho typ, chci ho přitahovat,“ říkala. A přiznala, že sama se v hodně světlých vlasech necítí, navíc ji trápí, že z okolí neslyší pochvalné reakce.

No a co váš muž? Co na tu vaši proměnu říká?

„Nevím, jestli si toho vůbec všiml,“ odpověděla paní na otázku kadeřnice.

Po roce se vše vyřešilo. Muž se odstěhoval ke své blondýně a dotyčná paní se nechala zabarvit na hodně tmavou hnědou a ostříhat na krátko. Ze všech stran slyší, že vypadá skvěle. Když si dala snímek v novém účesu na internetovou seznamku, ozvalo se jí během tří dnů přes dvacet mužů. Je z ní prostě atraktivní kočka. Tak teď postupně chodí na schůzky, zkouší, zda nepotká novou lásku a své období, kdy se snažila měnit kvůli nevěrnému partnerovi označuje za nejpitomější ve svém životě.

Na jedné straně je fajn, když se člověk snaží udělat nějakou změnu, o které ví, že jí partnera či někoho ze svých blízkých potěší. Svědčí to o tom, že mu na nich záleží, že není sobec. Muž, který přestane doma kouřit, protože ví, že to jeho partnerce vadí a chodí si zabafat na zahradu, dělá samozřejmě správnou věc. Ale muž, který si nechá obarvit vlasy a oblékne si růžové tričko jen proto, že partnerka říkala, že se jí růžová trička na mužích líbí, nedělá správnou věc. Pokud se sám necítí dobře, dává tím jedině najevo, že je nejistý, že nemá styl ani názor.

„Ne, do růžového trika mě nedostaneš, drahá, připadal bych si jako blbeček. Tady mě máš takového jaký jsem, já nosím trička černá, modrá, bílá. Takového jsi mě poznala, takový budu, tak to se mnou, prosím, vydrž.“ Když řekne muž partnerce takové věty, snad každá normální žena pochopí, že po něm chce změny, které nejsou vůbec podstatné a nechá ho už dál na pokoji.

Dělám to kvůli tobě. Tu větu říkají lidé velmi často, ať už jde o změnu vizáže nebo dietu nebo zakoupení permanentky do fitcentra. „Úspěšní ve své snaze něco změnit však jsou zpravidla lidé, kteří změnu opravdu chtějí, dělají ji sami kvůli sobě a co je hlavní, na tu změnu se těší. Často slyším, že lidé říkají: ‚Tak ještě se naposledy pořádně najím a pak začnu držet dietu.‘ To je špatný přístup. Oni se netěší, až začnou držet dietu, ale těší se, až se naposledy nají. To znamená, že jídlo je pro ně důležitější a změnu vlastně oddalují. Nedělají ji totiž pro svou radost, pro sebe, z vlastního rozhodnutí,“ říká Iva Málková, odbornice na hubnutí a zakladatelka hnutí STOB.

Takže, pokud se někdo rozhodne ve svém životě něco měnit, základní je položit si otázku: Proč vlastně. Pokud je to proto, že se už na sebe nemůže dívat, cítí se mizerně a ví, že si ničí zdraví, je nejvyšší čas začít jíst jinak a cvičit. Ale pokud si dáma v šedesáti koupí permanentku do fitcentra jen proto, že se její manžel otáčí za vysportovanými mladými dívkami, je otázkou, zda by nejúčinnější změnou způsobující lepší život nebylo vyměnit toho manžela.

psychika
Hodnocení:
(4.4 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%