Nejmodernější metoda vyšetření alergií
Ilustrační foto: pixabay.com

Nejmodernější metoda vyšetření alergií

17. 4. 2019

Nejstaršími testy v alergologii jsou testy kožní. Dalším vyšetřením je vyšetření specifických alergických protilátek z krevního odběru. Je však finančně velmi nákladné, proto je nezbytné využívat ho účelně, například když kožní testy nevypovídají o příčině alergie, případně je nemůžeme vůbec provést.

V posledních letech prošla diagnostika alergií obrovským vývojem. Podívejte se s námi na jednu z nejmodernějších metod ImmunoCAP ISAC.

ImmunoCAP ISAC

Jedná se o moderní multiplexovou metodu. Ze dvou kapek krve lze vyšetřit najednou více jak 112 různých alergenů-alergenních komponent. Velmi rychle tím lékař získá přehled, jak pacient reaguje na široký profil alergenů. Jsou zde zastoupeny pyly stromů, trav, alergeny zvířecí, plísně, hmyzu, parazitů v domácím prachu, chemických látek, potravinové alergeny (vejce, mléko, ryby, zelenina, ovoce, luštěniny, ořechy).

Celé spektrum lze vyšetřit najednou právě díky biočipu, skleněné destičce, na které je v malém políčku ukotveno zmíněné množství alergenů. Do políčka se aplikuje sérum alergika. Protilátky třídy IgE v jeho séru se váží na „svůj“ alergen a jejich přítomnost je následně vyhodnocena.

Co výsledek měření znamená?

Výsledky jsou zpracovány do přehledné zprávy, jejíž součástí je grafické znázornění pozitivních nálezů a podrobný komentář. Lékař získá komplexní informaci o vzniku přecitlivělosti pacienta, a to díky širokému spektru alergenových komponent.

U pacientů, u nichž se kombinuje pylová alergie s potravinovou alergií, toto vyšetření pomůže odlišit citlivost na méně rizikové alergeny od těch, které mu mohou způsobit závažné alergické reakce. Toto vyšetření také pomůže rozlišit, zda se u pacienta jedná o kombinaci přecitlivělosti na inhalační a potravinové alergeny, nebo zda dominuje přecitlivělost pouze na alergeny vdechované.

Velkou výhodou multiplexových metod je, že díky nim lze stanovit i míru rizika závažné alergické reakce, která by mohla v budoucnu nastat např. po konzumaci potravin, jako jsou ořechy, kořenová zelenina, některé druhy ovoce apod. Více o vyšetření alergií na www.labtestsonline.cz.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.