Když město rozkvete
Foto: autorka

Když město rozkvete

17. 4. 2019

Mám ráda jaro. Mám ráda i město ve kterém žiji. Ráda se toulám s fotoaparátem a zaznamenávám, co vidím kolem sebe.Tentokrát jsem nevyrazila do přírody, ale jen na krátkou procházku v místě svého bydliště. Rozkvetlé město mě uchvátilo. A tak bych se s vámi chtěla podělit o to, co jsem viděla.

 

hk-0101.jpg 

Jsme v Hradci Králové, ve vilové čtvrti nedaleko centra města. V pozadí jsou vidět věže chrámu sv. Ducha.

hk-0104-.jpg

Této pečlivě zrekonstruované vile říkám soukromě "Bílý dům". V kombinaci s rozkvetlou magnólií ho obdivuji každé jaro. Jen málokdy se podaří snímek téměř bez parkujících automobilů. 

dsc-0007-4.jpg

Vysadit k nové rodinné vile magnolii bylo kdysi v této části města patrně velkou módou. Když magnolie rozkvetou, je to opravdu nádhera.

dsc-0008-6.jpg

 Tesařova vilu se zahradou plnou okrasných stromů potkávám denně. Stojí na křižovatce druhého silničního okruhu s ulicí v Lipkách, okrasné stromy v zahradě postupně kvetou po celý rok.

 dsc-0029-8.jpg

Některé ze starých domů v centru města na rekonstrukci ještě čekají. Do bydlení u frekventované ulice se hned tak někdo nehrne. 

dsc-0035-5.jpg

Tato vila se v záplavě květů dokonce ztrácí.

dsc-0039-4.jpg

Další ze starých vil ve Střelecké ulici je v této době téměř  skrytá za rozkvetlým stromem.

dsc-0036-4.jpg

Stromy magnólií lemují velkou část Střelecké ulice.

dsc-0006-5.jpg

Stará lipová alej na části druhého městského okruhu byla asi před dvěma lety nahrazena mladými platany. Platanů rostě v Hradci Králové hodně, některé aleje byly v posledních letech rekonstruovány. Tady na Střelecké ulici navíc pod mladými platany rozkvétají květinové pruhy. 

dsc-0018-7.jpg

První kvetou bílé a žluté narcisy, později je vystřídají řady  žlutých a červených tulipánů. Je to nádherná pastva pro oči i duši.

dsc-0048-5.jpg

Ze středu města je to pár kroků k soutoku Labe s Orlicí. Louky v okolí se nádherně zazelenaly.

dsc-0053-7.jpg

Kvetoucí javory se sklánějí nad Labem.

dsc-0060-5.jpg 

Na mostě přes Hučák sice nic nekvete, ale je to zajímavá brána do parku na soutoku.

dsc-0061-5.jpg

Sídliště Labská kotlina I. bylo vyprojektováno kolem roku 1925, ale vyrostlo až po skončení 2.světové války v letech 1946 - 1947 v době první dvouletky. Dodnes je vyhledávaným místem pro bydlení.

dsc-0090-9.jpg

Pohled na zdravotnické zařízení Sanus z parku na soutoku.

dsc-0133-1.jpg

Soutok řek Labe a Orlice bude v letošním roce procházet rekonstrukcí, břehy totiž neustále ničí nutrie. Krmení nutrií je oblíbeným koníčkem občanů města, a tak není divu, že se sem nutrie stále vracejí.

dsc-0121-3.jpg

Břehy Labe i Orlice jsou dostatečně zvýšené, takže se sto a více leté vody již dlouho nedotkly centra města. Většinou lemovány statnými stromy - javory, platany a kaštany. Pohled od řeky Orlice na most u soutoku.

 

dsc-0135-5.jpg

 A z procházky rychle domů. Řady paneláků se naštěstí skrývají za vzrostlými stromy. Chodníky pro pěší jsou na mnoha místech doprovázeny stezkami pro cyklisty. Hradec Králové je město cyklistů. Řada obyvatel vlastní i několik druhů jízdních kol, z nichž to nejobyčejnější je určeno pro "popojíždění" po městě.  

dsc-0136-2.jpg

Zbytky původní lipové a kaštanové aleje na druhém okruhu.

 dsc-0138-2.jpg

Rozkvetlé stromy jsou samozřejmě i v novější zástavbě města. Pro hradecká sídliště z dob socialismu, například Slezské či Moravské předměstí, jsou typickým jarním kvetoucím stromem sakury (viz úvodní fotografie k článku).

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%