Do stovky: Sovinec
Foto: autorka

Do stovky: Sovinec

13. 4. 2019

Jaro už je opět tady. To dokazuje mimo jiné už i to, že jsme opět začali jezdit na nejrůznější zájezdy. Ty se snažíme naplánovat vždy tak, aby vyhovovaly těm nejmladším, ale i nejstarším seniorům. Každý pak zváží, nač si troufne či nač nestačí.

Náš letošní první autobusový zájezd se uskutečnil tento týden.

Ještě není 7 hodin ráno, ale náš autobus je téměř plný. Čekáme na seniorku, která tradičně chodí poslední. Ta zasedá na své místo a naše cesta za poznáním začíná.

Mnozí se od včerejška neviděli, takže nastává velká vzájemná diskuse a chvilkami je opravdu rušno

Cesta ubíhá vesele, počasí nám přeje, máme se nač těšit. Občas z okna vidíme spoustu rozkvetlých petrklíčů, krásných magnolií, ale i jiných květin a okrasných či ovocných stromů. Míjíme louky, kde se pase obrovské množství ovcí s jehňátky, nebo hodně chlupatých krav a jejich telátka. Najednou se nestačíme divit. Na obzoru jsou zasněžené Jeseníky a krásně zasněžený Praděd v plné své kráse.

Po dvou hodinách vystupujeme v obci Sovinec. Ta leží 13 km od města Rýmařov na okraji Nízkého Jeseníku.

Naše kroky vedou ke stejně se jmenujícímu hradu. Zaplacení vstupného, zakoupení turistických známek i jiných drobností, nutná razítka do turistických sešitků, nezbytné prozkoumání sociálního zařízení a, nožičky, dejte se do ne zrovna pohodlné chůze. Kráčíme na páté nádvoří, kam nás nasměrovala pokladní. Po chvíli přichází průvodce, prohlídka začíná  a my pozorně posloucháme.

Dovídáme se, že hrad byl založen ve 14. století a roku 1945 vyhořel. Roku 1965 byl převeden do správy bruntálského okresního muzea. Hrad je v neustálé rekonstrukci, protože na opravu pochopitelně chybí peníze.

Vidíme zde komplex budov, hradeb, věží a sedm bran kolem pěti nádvoří. Na hradě jsou také  trvalé i příležitostné výstavy.

Ozdobou hradu je věž. Vede do ní 8 kamenných a 95 dřevěných schodů. Někteří tento výstup z pochopitelných důvodů vzdávají, raději se jdou ohřát horkým čajem, kávou či svařákem.

Ti odvážnější stoupají do výšky. Protože nám přeje počasí, máme i krásný výhled do daleké krajiny.

Po dvou hodinách sedáme do autobusu a míříme k městu Rýmařov. Po chutném obědě - většinou v restauraci Praděd, jdeme na náměstí. Tam nás čeká návštěva místního muzea. Nachází se přímo u infocentra, takže i zde se pochopitelně zdržujeme

V muzeu je představena historie města od 13.do 20.století, geologie Jesenicka,…

Momentálně tam probíhá i výstava Detektorové nálezy z Uničovska a Rýmařovska.

Po prohlídce nastupujeme do autobusu a míříme dál. Zastavujeme u HEDVY, kde máme možnost si prohlédnout jednak muzeum Hedvy, jednak utratit pár penízků v místní podnikové prodejně.

Cesta vede dál a po několika kilometrech vystupujeme v Janovicích u Rýmařova.  Zde se nachází od roku 2014 Muzeum turistických známek a infocentrum. Tady  je možné si prohlédnout výstavu turistických známek z mnoha koutů světa. Sběratelé  si  zde mohou chybějící známky i odkoupit. Je jich tady k vidění několik set. Zajímavá expozice. Především pro sběratele.

Kráčíme do kopečka. Kousek od tohoto přírodního muzea je westernový areál, kde máme možnost si prohlédnout Muzeum bičů. Toto muzeum a zároveň westernovou školu založil pan Ladislav Gina Šína. Biče nejen sbírá, ale také mistrně ovládá. Je nositelem dvou titulů mistra světa v ovládání biče.Ty získal na šampionátech v Las Vegas.

Vidíme zde maďarský i slovenský bič, trempské biče, hůlkové české biče i dlouhý hůlkový australský bič.

Vidíme i zajímavosti, jakými jsou třeba býkovec nebo kozácké magajky. Raritou tohoto místečka je nejdelší bič Evropy – Anakonda. …Zajímavá výstava, okořeněná i pohledy na poháry, které si mistr přivezl domů z nejrůznějších soutěží..

V nohách máme dobrých  10 km.

Uchození, unavení, ale naplněni novými zážitky odjíždíme domů. Tento zájezd budeme opakovat pro velký zájem ještě 2krát. Snad budou ostatní také potěšeni.

 

 

 

cestování
Hodnocení:
(5.2 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%