Kdo z vás zvládne 36 cviků?
FOTO: Nadační fond Mathilda

Kdo z vás zvládne 36 cviků?

4. 4. 2019

Nadační fond Mathilda se zaměřuje na projekty, které pomáhají nevidomím a slabozrakým zvládat potíže všedního dne. Vznikl v roce 2010 a jeho spoluzakladelkou je hraběnka Mathilda Nostitzová.

Do povědomí veřejnosti se dostal především díky projektu výcviku vodicích psů. Co chystají jeho pracovníci a jak se fondu daří, jsme se zašli zeptat ředitele Luboše Krapky.

Mohlo by se zdát, že služby vodicích psů nahradí různé navigační technologie. Je tomu tak?
Ne, to v žádném případě. Zájem o vodicí psy stále roste. Je to živý tvor, který umí reagovat na potřeby člověka. Dobře se orientuje ve známém terénu a bezpečně jím člověka provede. Umíte si představit navigaci, která například zaznamená, že před vaším domem před hodinou vykopali jámu? Před tím vás pes ochrání. Ale důrazně odmítám tyto věci srovnávat...

Kolik těchto psů je v Česku zapotřebí?
Není to ani tak o tom kolik lidí je potřebuje, ale o tom, kolik lidí je chce. Zájem ročně roste. Obecně se uvádí, že je u nás na deset tisíc nevidomých a slabozrakých. A ročně vodicí psy dostane na 50 zájemců.

Popište nám prosím, jak vypadá příprava této „živé“ kompenzační pomůcky...
Štěně ve věku osmi týdnů přichází do adoptivní rodiny. Přednostně jsou vybíráni lidé v aktivním věku, tak aby s nimi pes chodil pravidelně do práce, pohyboval se v městském ruchu, cestoval hromadnými dopravními prostředky apod. Je to poměrně náročné. Zároveň musí zvládnout základní povely a naučit se poslouchat. Adoptivní rodiče si pečlivě vybíráme. Deset měsíců budou pečovat o budoucího vodicího psa a připravovat na jeho práci. Musí také jednou měsíčně absolvovat setkání s cvičitelkami a veterinářem. Tyto srazy slouží  ke kontrole vývoje štěněte. Abychom dobře poznali jeho povahu a zdravotní stav.

A co se stane po prvním roce života psa?
Přichází na důkladnou veterinární prohlídku, jejímž cílem je potvrdit, že je zvíře zdravé. Pro výcvik jsou nejvíce využíváni labradoři a retrívři. Tato velká plemena mají bohužel sklon k onemocnění kloubů. Je proto nezbytný profesionální přístup k chovu. Pro chov si půjčujeme i psy z jiných evropských zemí a teď také jednáme o dovozu psa z Ameriky. Prostě chov se musí oživovat, aby nedocházelo k velké degeneraci. No, a pokud je vše v pořádku, přebere psa cvičitelka, která s ním pracuje 6 až 8 měsíců.

Je tento čtyřnohý pomocník pro potřebné dosažitelný, a jaká je jeho cena? 
Zákon stanoví, že postižení mají na kompenzační pomůcky nárok. A vodicí pes je v duchu zákona právě touto pomůckou pro nevidomé a slabozraké.

Jeho cena zahrnující profesionální výcvik dnes představuje 300 tisíc korun. Počítá se s deseti procentní spoluúčastí postiženého. Ale pokud nemá prostředky ani na tuto spoluúčast, funguje zde několik neziskových organizací, které mu potřebné finance pomohou zajistit.

A jaký je psí život ve výcviku?
V současné době máme čtyři cvičitelky, z nichž každá může současně cvičit maximálně dva psy. Ve druhé polovině výcviku se už snažíme přemýšlet o tom, komu které zvíře přidělíme. Musí se brát ohled na temperament, povahové vlastnosti a chování psa vůbec. Naše cvičitelky se včas seznámí s budoucími majiteli zvířat. V konečné fázi pak učí daného psa trasy v jeho novém prostředí. Avšak každý pes musí svůj výcvik uzavřít složením zkoušky, na které předvede, že zvládne 36 úkonů.

Co se stane, když je pes z různých důvodů vyřazen z výcviku?
Jsme povinni si takové zvíře vzít zpět. Ale nezřídka si ho jeho “adoptivní rodiče“ chtějí nechat.

Organizujete jednou ročně závody vodících psů. Kde bude letos?
Čtvrtý ročník závodů vodicích psů se uskuteční 29. června 2019 na Kubánském náměstí v Praze 10. Přijďte podpořit naše šampiony.

Na který z vašich projektů nás chcete ještě upozornit?
Mimo jiné podporujeme nadané nevidomé hudebníky. Některým z nich jsme například koupili drahý hudební nástroj, na který by jim finanční prostředky nestačily. Provozujeme digitální knihovnu, v níž je přes 20 tisíc knih. Nabízíme různé výukové programy a organizujeme kulturní a společenské akce. Prostě se snažíme o plnohodnotný život pro lidi se zrakovým postižením.

 

Božena Hažová

 

 

 

 

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.3 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%