Oblíbená, voňavá a medonosná bylinka
ilustrační foto: pixabay.com

Oblíbená, voňavá a medonosná bylinka

27. 3. 2019

Přátelé, rozhodla jsem se napsat něco o rostlině, kterou všichni určitě znáte.

Je to meduňka  lékařská  - Melissa officinalis L. 

Lidová pojmenování jsou také pěkná - například včelanka, včelí bylina, marulka, lemonika, marule, kocúrnik, mateřník, medinka

Ve volné přírodě neroste, musíme si ji vypěstovat sami. Pravděpodobně pochází z východního Středozemí.

Sběr

Sbíráme ji vždy před rozkvětem a za suchého počasí. A sušíme ji ve stínu. 

Snažíme se ji spotřebovat co nejdříve, protože při dlouhodobém uskladnění její vůně zmizí. 

Léčivé účinky 

Pro dobrý spánek, proti stresu, při bušení srdce, léčí bolesti hlavy, uvolňuje zaražené větry a křeče v žaludku, pomáhá při nevolnostech v těhotenství, je dobrá při záchvatech kašle, zklidňuje dávivý kašel, má příznivý vliv na pleť a mastné vlasy

Čaj

1 lžička sušené meduňky zalijeme 250 ml vroucí vody, zakryjeme a necháme 10-15 minut vyluhovat a potom scedíme. Pijeme jej vlažný. 

Čajová směs proti stresu

5 dílů meduňky, 4 díly kořene anděliky, 3 díly natě třezalky, 3 díly natě do rozmysli, 2 díly kořene kozlíku, 5 dílů majoránky

2 lžíce směsi zalijeme 500 ml vroucí vody a necháme 20 minut přikryté vyluhovat. Osladíme medem či hroznovým cukrem a pijeme 2x denně. 

Likér

Polovinu zavařovací lahve naplníme čerstvou meduňkou. Zalejeme vodkou. Můžeme použít i tu nejlacinější a necháme 1 měsíc uležet na tmavém místě. Občas lahví protřepeme. Potom přecedíme a dosladíme libovolným sirupem. Podáváme s ledem. Je to velice chutný nápoj pro dospělé.

Meduňkové víno 

26 gr rozdrcených meduňkových listů macerujeme 3 dny v 1/2 litrů bílého vína. Potom přecedíme a užíváme 2 lžíce denně jako utišující a protikřečový prostředek. 

Meduňkový sirup

1 l vody, 1 kg cukru krystal, 200 gr meduňky, 5 l vody, šťáva z citronu

Vodu svaříme s cukrem a necháme trochu vychladnout. Přidáme citrónovou šťávu nakrájenou nebo natrhanou meduňku(listy i nať ). Naloženou meduňku necháme 24 hodin stát. Potom scedíme, přidáme 1l trochu vychladlé vody svařené s cukrem a necháme zcela vychladnout. Naplníme do lahví, dobře uzavřeme a uchováme v chladu. Díky cukru by nemělo dojít ke kvašení či plesnivění. 

Sirup přidáváme do vody jako jinou šťávu, nebo do čaje před spaním. Je velice lahodný. 

V gastronomii

Hodí se k rybím i drůbežím pokrmům, do  salátů, ovocných, do bylinkového másla, do nádivek, do jogurtových zálivek i dresingů. Lístky čerstvé meduňky skvěle ochutíme dezerty, koktejly i sklenku dobrého bílého vína.

Informace jsem vyhledala ve svých zápiscích. 

recepty
Hodnocení:
(4.4 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.