Moje energie: Tragikomická úvaha
Foto: archiv autorky

Moje energie: Tragikomická úvaha

25. 3. 2019

Moje energie? Ta je na úbytě. Možná jedu už jen na rezervu. Jsem seniorka, dáma v letech...nalomená větev...mám nalítáno. Netrápí mě to, klidně si můžu myslet, že energie se mnou jenom šije! Rostou mi vlasy, nehty, dokonce i něco na nose a jeden vytrvalý chlup pod bradou, dokonce se daly do pohybu i moje zuby. Přesto, kde je konec mé energie, kdy jsem na chalupě kácela stromy.

Moje energie ze mne proudem vytryskala během toho dlouhého života. Jak by ne, musela jsem ji vydávat za dva a s uspokojením ji teď pozoruji kolem sebe. Vynaložila jsem ji velmi účelně do svých dětí, do domu, do zahrady, chalupy, pěšiny u Labe, studentů, přátel s handicapem a ve velké míře i do sportu, někdy jsem ji zbytečně vyplácala v žabomyších válkách, prostě, rozdávala jsem svoji energii plnými hrstmi. Byla jsem organizmus energií přeplněný, dle pana  Galéna  temperamentní sangvinik. V energii jsem nebyla spořivý člověk.  Nelituji, myslím, že to tak je správně. Kdybych ji kumulovala v nějaké tajné kapse a šetřila na stáří, byl by můj život chudý, organizmus bez odolnosti, kterou si budujeme trénováním. No, uznejte, měla bych dnes takovou zásobu krásných vzpomínek?

Jsem seniorka a moje energie pokulhává za výkonovou motivací. Sjezdové lyže jsem pověsila na hřebík, přibudou k nim záhy i inline brusle. Atributy vůdčí osobnosti, které mne charakterizovaly, jsou tytam. Pokorně se nechávám vést. Moje reflexní aktivita zaznamenala útlum. Seznámila jsem se s únavou a musím ji respektovat. Ale řeknu vám, když zasednu s přáteli u kafíčka třeba ve Špalíčku nebo s přáteli z íčka kdekoliv, tak nepostrádám nic. To je řečí, smíchu, rad a plánů, že bychom tou energií navršili kopec v kolínské rovině. Kde se ta energie bere? Přece ve vícestranném kontaktu, v přátelství, v zábavě, která rozproudí krev, potěší duši, uhladí trápení. A z toho zase nějaký čas čerpám energii, která mi stačí i na péči o nevidomou kamarádku, práci v předklonu na zahrádce, na poklus za nevychovaným psem. To se ví, kdyby byla možnost dojít si někam s kanystrem energii načerpat, běžela bych jak o závod, ale nejsem ten typ, který energií plýtvá na různé fikce. Prostě, moje energie je přímo úměrná mému věku. Je váhavá, sporá, trucovitá, výbušná, nevyzpytatelná jako sám život.

Tak životu zdar a energii zvlášť!

 

Partneři soutěže:

710x100-4.png

DIG_680x140_stat.jpg

Soutěž Moje energie
Hodnocení:
(4.9 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.