Znáte yzop?
Ilustrační foto:pixabay. com

Znáte yzop?

25. 3. 2019

Dobrý den, přátelé.

Je nás mezi námi určitě dost takových, kteří mají rádi krásně kvetoucí keře. A o jednom takovém chci dnes psát. 

Yzop lékařský - Hyssopus officinalis L. 

Pochází z pobřeží Středozemního moře a ze Střední Asie. Je opravdu krásný, aromatický a medonosný.  U nás se pěstuje spíše jako léčivá rostlina, ale uplatnění najde i v gastronomii. Rostlina odpuzuje bělásky, proto je dobré osázet jí záhony na zahrádce. Vydrží až 5 let poskytovat včelám pyl pro výrobu medu.

Sběr

Sbíráme pouze nať. Sklízíme vždy před květem, sdrhne se a usuší při teplotě do 36 stupňů Celsia. Sklízíme průběžně nebo dvakrát do roka seřezáváme.

Léčivé účinky

Při uvolňování kašle, při záchvatech průduškového astmatu, při onemocnění močového měchýře, povzbuzuje trávení, snižuje potivost, zlepšujie chuť k jídlu, uklidňuje nervy, zklidňuje svědivou pokožku hlavy a odstraňuje lupy, pomáhá léčit pohmožděniny i ekzémy a nehojící se rány

Zevní využití

Formou obkladů a koupelí

Yzopový olej

1 hrst jemně řezaných listů se dá do lahve a přelije se 1/2 litrem dobrého oleje. Buď olivovým nebo slunečnicovým. Maceruje se 14 dní za občasného promíchání. Poté se scedí a uloží v chladu.

Je vynikající k masáži páteře a ochrnutých končetin a při náhlých příhodách mozkových.

Čaj č.1

1 čajová lžička nasušené byliny se přelije šálkem horké vody a nechá se 10 minut vyluhovat. Pak se přecedí. Pijeme 2 šálky denně. Je vynikající i  proti nadměrnému pocení.

Čaj č.2

Namícháme směs stejných dílů yzopu, meduňky, máty, jitrocele, kopřivy a listí z jahodníku, maliníku, ostružiníku. 1 lžička této směsi se přelije 250 ml horké vody a nechá se 10 minut pod pokličkou vyluhovat. Pijeme 2x denně. Působí protizánětlivě a podporuje trávení.

Kloktadlo

1 hrst nasušené byliny se přelije vodou a za studena se nechá louhovat. Nejlépe přes noc do druhého dne. Pak scedíme.  

Pozor na dávkování. Vysoké dávky mohou působit křeče. 

Využití v gastronomii

Čerstvý lze přidávat do polévek - bramborových i zeleninových, do salátů, omáček, pomazánek, do bylinkových másel, ke zvěřině, k hovězímu masu, do knedlíčků do polévek.

Nádivka do kuřete

  • 60 gr másla, 200 gr housek, 2 vejce, mléko nebo smetana, sůl, kuřecí játra, 1 lžíce yzopu,1 lžíce petrželky, špetka kari

Pokrájené housky zalijeme mlékem nebo smetanou, rozpuštěným máslem a rozšlehanými vejci (bílky můžeme oddělit a ušlehat na sníh). Nádivku osolíme, přidáme naškrábaná játra, petrželku, yzop, kari. Nádivkou naplníme volátko a břišní dutinu kuřete.

 

Vše jsem čerpala ze svých zápisků. 

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.