Anděl na drátě denně zachraňuje životy seniorů
FOTO: andelnadrate.cz

Anděl na drátě denně zachraňuje životy seniorů

23. 3. 2019

Anděl na drátě na dálku pečuje o stovky seniorů a mnohým z nich již dokonce zachránil život… Pomocí jednoho náramku či hodinek s tlačítkem, které dovedou fungovat jako mobil, ohlídá, zda dotyčný nespadl, neztratil se, či nepotřebuje neodkladnou zdravotní pomoc.

Seniorovi také připomene, že si má vzít léky, poradí mu v nenadálých situacích, nebo si s ním prostě jen popovídá. Až 23 „andělů“ v dohledovém (asistenčním) centru je non-stop připraveno pomoci, a to s dosahem po celé České republice.

obrazek2.jpg

Denně se nespočet seniorů i jejich rodin setkává s traumatizující situací, a to že se jejich rodiče či prarodiče náhle dostanou (ať už po pádu či nevolnosti) do tísňové situace a nemohou se dovolat pomoci záchranné služby či svých blízkých. Pocit bezmoci je nepopsatelný a každá minuta drahá, neboť může dotyčnému i jeho blízkým nenávratně změnit životy. Co když právě dnes při procházce venku, běžné domácí činnosti, či v noci na cestě na toaletu i vaše babička nebo dědeček upadli? Čekají do teď na Vaši pomoc?

Neposkytnutí včasné pomoci má za následek značné zhoršení zdravotního stavu a v krajních případech i ohrožení života seniora. Následkem toho se pak zvyšuje rozsah nutné lékařské péče, délka hospitalizace a případná rehabilitace. Ve většině těchto případů se i přes veškerou snahu a péči senior nedostane na úroveň svého předchozího zdravotního stavu a kondice (tělesné i psychické)
a není schopen návratu do svého přirozeného, domácího prostředí za původních podmínek či vůbec. Důsledkem je nutnost zajistit domácí péči či umístění do pobytového zařízení.                     

Přitom v dnešní době existuje zařízení, které poskytuje 24-hodinovou pomoc, a to právě pro seniory či zdravotně omezené lidi žijící osamoceně. Že jste o něm nevěděli? Je nejvyšší čas to napravit a včas poskytnout bezpečí svým nejbližším…

Tísňové péče.png

Jedno tlačítko zachraňuje zdraví a životy
Často slýcháme názor, že všichni senioři dnes již mají mobilní telefon, a tak si v případě potřeby pomoc zavolají. Mobilní telefon ne vždy pomůže, neboť právě při manuálních činnostech a pohybových aktivitách potřebuje mít senior volné ruce, a tak u sebe mobilní telefon nemá. Jsou časté případy, že i když mobilní telefon má, není schopen jej ve stresové situaci (po pádu a zranění) vyndat z kapsy a použít.

Zrovna tak nejsou postihnuty situace, kdy senior vlivem dezorientace (onemocnění Alzheimerovou chorobou) nemůže najít cestu zpět, zabloudí, či se vydá úplně jiným směrem od svého bydliště. 

  • Asistenční a tísňová péče „Anděl na drátě“

Princip asistenční a tísňové péče Anděl na drátě spočívá v tom, že klient má stále u sebe (na ruce) malé elektronické zařízení (hodinky, náramek) s jedním SOS tlačítkem. Po jeho stisknutí se ozve hlas asistenta a ten po vyhodnocení situace zvolí postup a formu zajišťované pomoci. Profesionálně proškolený asistent je s klientem v neustálé komunikaci až do úplného vyřešení celé situace. Zařízení dokáže samo rozpoznat a upozornit na nestandardní situace (náhlý pád či déle trvající nehybnost) i když klient nestihne aktivovat tlačítko. Zároveň se lokalizuje (GPS/GSM) místo v jakém se klient nachází. Asistent i v těchto případech volá na zařízení a ověřuje stav klienta.  Služba dohledového centra je nepřetržitá 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Na zařízení lze nastavit oblast bezpečného pohybu a při jeho opuštění systém opět upozorní.

„To se nám často stává u seniorů s Alzheimerem, kteří se nevrátí z vycházky nebo se vydají do úplně jiné lokality. Následně po domluvě se seniorem, aby zůstal na bezpečném místě, se toto oznámí příbuzným a ti maminku nebo tatínka vyzvednou. Jsou rádi, že nemusí rodiče omezovat v jejich pohybu na uzavřený prostor, a přitom se o ně nemusejí obávat.“ líčí zakladatel projektu.


Rodina a senior tak mají jistotu, že se mu vždy dostane rychlé a optimální pomoci v domácím
i venkovním prostředí. Uživatel tím získá větší sebedůvěru a nemusí se omezovat ve svých aktivitách a oblíbených činnostech kvůli obavám z nečekaných problémů. To opět přispívá k udržení jejich fyzické i psychické kondice.

  • Linka důvěry a pomoci

Anděl na drátě slouží i jako pomocná ruka pro osamělé seniory. Centrum pomáhá starým opuštěným lidem řešit úzkostné stavy, ale i problémy s chodem domácnosti. Mnohdy při krátkém přátelském rozhovoru, který se může zdát banální, senior pookřeje, neboť ví, že může s někým sdílet své radosti a strasti.

 „Člověk si nedokáže představit, kolik mají staří lidé starostí a jak sami na ně jsou. Když se nám svěřují, říkají: „Mladejm volat nebudu, ti mají svých starostí dost, nechci jim být na obtíž.“ Čeká pak u telefonu, den, dva, tři, zda mu nezavolají sami. Často se nedočká.“ líčí zakladatel.

  • Ochrana před nekalými praktikami dodavatelů

Ano, tzv. „šmejdi“ jsou stále vynalézavější a stále častěji oslovují zejména důchodce s výhodnými nabídkami, kterými je připraví o jejich úspory. Sám senior v případě, že neví, co má dělat a zároveň nechce „obtěžovat hloupostmi“ své příbuzné, si tlačítkem jednoduše přivolá Anděla na drátě. Asistent se prodejce zeptá na důvod jeho návštěvy
a co po seniorovi chce. Po zjištění situace a předmětu nabízených služeb či zboží, upozorní seniora na možná rizika a uklidní ho, že nemusí hned nic podepisovat a v klidu se o věci poradit s rodinou. Operátor zároveň navrhne prodejci, že jeho nabídku předá rodině seniora ke zvážení.  Ve většině případů již příště u dveří seniora tito prodejci nezazvoní…

  • Náhrada za mobilní telefon

Komunikační zařízení (hodinky, přívěšek) fungují zároveň jako mobilní telefon, obsahující SIM kartu, mikrofon a reproduktor. Senior může přijímat hovory od rodiny a známých, ale i sám komukoliv volat neomezeně a zdarma (v rámci měsíčního paušálu za službu). A to opět stisknutím jediného tlačítka. Přihlášený asistent okamžitě spojí seniora s požadovanou osobou či telefonním číslem. To je značná výhoda pro ty, kteří již nezvládají listovat adresářem mobilu nebo zvolit číslo na náramku. Stačí   pouze stisknout tlačítko a oznámit s kým chtějí mluvit. Po spojení spolu mohou mluvit neomezenou dobu.  Senior tak nepotřebuje mobilní telefon a ušetří nemalé výdaje za dobíjení SIM tarifu či placení měsíčního paušálu.

A jaká je cena života vašich blízkých?

Prakticky každý senior chce trávit své stáří ve svém domácím prostředí. Služba Anděl na drátě vedle samotné pomoci seniorům pomáhá i jejich rodinám.  Včasně přivolaná pomoc výrazně snižuje riziko poškození zdraví s trvalými následky, které většinou neumožní seniorům návrat do jejich domácího prostředí. Důsledkem pak bývá nutnost jejich umístění do pobytového zařízení s pečovatelskou službou.                        

Rodiny seniorů tak spolu se službou „Anděl na drátě“ mohou předejít těmto následkům
a společným úsilím prodloužit plnohodnotný a spokojený život svých blízkých v jejich přirozeném prostředí.   

 

Cena služby a zařízení.png


Asistenční a Tísňová péče Anděl na drátě díky nejmodernější technologii, komfortu užívání a šíři možností spolehlivého identifikování krizových situací, představuje zcela unikátní a ojedinělou službou svého druhu na celém území ČR.

Paušální částka za komplexní službu včetně neomezeného volání je 380 Kč měsíčně. Jednorázová cena za zařízení je 2.580 Kč.

Platba uživatelů ve výši 380 Kč činí cca 15 % z celkových nákladů na zajištění těchto služeb. Jedná se tedy o nekomerční, veřejně prospěšnou činnost. Zbylé náklady jsou hrazeny za nemalé finanční pomoci firemních sponzorů, veřejných prostředků i jednotlivých dárců. 

Díky štědrosti a laskavosti těchto partnerů je možné pomáhat stovkám seniorů z celé země a dodávat jim naději na spokojenější život - viz. www.andelnadrate.cz/reference/parteneri-a-darci  

Stárneme všichni. Každého jednou dostihne čas, kdy si postupným zhoršováním zdravotního stavu může přivodit pád či zranění v důsledku náhlé slabosti či kolapsu. Zůstaneme pak odkázáni na pomoci druhých. Pomáhejme si.

I Vy můžete přispět
Provozovatel Anděla na drátě vítá sebemenší podporu či zakoupení služby od firem či jednotlivců. Pomozte svým sponzorstvím vašim rodičům, prarodičům nebo adresně jednomu z 500 000 osaměle žijících seniorů v České republice k pořízení této potřebné služby.

Více informací: www.andelnadrate.cz

domácí péče
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.