Kupujete novou televizi? Jedině s podporou HEVC, jinak ji příští rok nenaladíte, radí odborník
Ilustrační foto: pixabay.com

Kupujete novou televizi? Jedině s podporou HEVC, jinak ji příští rok nenaladíte, radí odborník

27. 3. 2019

Koncem letošního roku se vypnou první dva televizní vysílače, které šíří signál DVB-T. Přechod na nižší frekvence pak plošně začne od začátku příštího roku.

Co to znamená pro diváky? Kdo si bude muset pořídit novou televizi a jakou koupit? Na naše dotazy odpovídá Juraj Koiš, odborný spolupracovník webu DVB-T2.cz

Proč vlastně Česká republika přechází na DVB-T2 a co bude tato změna pro diváka znamenat?
Přechod na DVB-T2 souvisí s tím, že televizní programy "se stěhují" na nižší frekvence. Část uvolněných frekvencí bude následně využita pro rozvoj rychlého mobilního internetu a mobilních služeb 5G. Zároveň je ale potřeba zdůraznit, že přechod na DVB-T2 plošně nebyl nutný. Částečně bylo možné zachovat i dosavadní standard DVB-T. Vynucený přechod na DVB-T2 tak byl do značné míry politickým rozhodnutím. Několik evropských zemí včetně například Maďarska nebo Slovenska se rozhodlo zachovat i DVB-T.

Pro české diváky to znamená, že se budou muset rozhodnout, zda chtějí zůstat u televize na běžnou anténu nebo přejít na jiné způsoby - například internetovou, kabelovou nebo satelitní televizi. Pokud zůstanou na anténě, postačí jim zakoupit nový set-top-box nebo TV přijímač s podporou DVB-T2/HEVC.

Přechod na vysílání DVB-T2 má začít letos v listopadu s tím, že bude trvat do roku 2021. V kterých lokalitách se s přechodem začíná, tedy, kde by se lidé měli připravit na nový standard DVB-T2?
Hlavní fáze přechodu začne až v roce 2020. Letos budou vypnuty jen dva vysílače České televize v Praze - konkrétně Cukrák a Žižkov. K vypnutí těchto vysílačů by mělo dojít na konci listopadu. Komerční televize Nova, Prima, Barrandov a další vypnou první vysílače až v lednu 2020. Konkrétní termíny se v každé lokalitě liší, ale lze to zjednodušit tak, že pokud bydlíte v Praze a středních Čechách, připravte si vše potřebné do konce roku 2019. Pokud bydlíte v jiných lokalitách, je potřeba mít vše nastaveno v průběhu ledna, abyste nezůstali bez signálu.

Co se konkrétně stane po přechodu na DVB-T2, tedy jak lidé naladí televizi v případě, že mají starší televize a nemají set-top-box?
Vzhledem k tomu, že přechod na DVB-T2 je v České republice stanoven plošně, tak v následujících letech bude úplně vypnutý standard DVB-T. Lidé tedy na starších televizích nenaladí žádné programy. Samozřejmě, mluvíme pouze o těch, kdo sledují televizi přes anténu. Pokud ale máte kabelovou nebo satelitní televizi, tak nemusíte nic měnit a starší přijímače vám budou sloužit i nadále.

Jak se tedy na přechod na DVB-T2 připravit? Co mají lidé udělat a jak poznají, že právě jejich televize není na přechod nového vysílání připravena?
Ve většině případů postačí koupit set-top-box s podporou DVB-T2 HEVC. Velmi důležité je především zmíněné označení "HEVC", nestačí tedy jen "obyčejné DVB-T2". Když už nový set-top-box máte, zapněte automatické ladění a měli byste v seznamu programu vidět názvy televizí s dodatkem "T2" (například Nova |T2, Prima |T2). Díky tomu snadno poznáte, zda už přijímáte programy v DVB-T2 nebo nikoliv.

Důležité ale je, abyste se na tyto programy podívali. Pokud je máte v seznamu, tak je navolte a ujistěte se, že vám správně funguje obraz i zvuk. Pokud vše funguje jak má, tak už nemusíte nic řešit a jste připraveni. Pokud se vám ovšem nové programy |T2 vůbec nenaladí nebo nezobrazí, příčin může být celá řada. Většinou může jít o problém s anténou nebo je nutné zkontrolovat typ set-top-boxu, zda je uveden v seznamu ověřených přijímačů.

Kolik bude v průměru domácnosti stát přechod na DVB-T2?
Odhady se různí. Pokud máte vlastní anténu v dobrém stavu, většinou stačí přikoupit jen vhodný set-top-box v ceně od 500-700 Kč. Pokud ale využíváte například společnou anténu, bude potřeba investice do její rekonstrukce, na které se musí domluvit všichni obyvatelé domu nebo vlastníci bytů. Tyto rekonstrukce mohou každou domácnost vyjít až na jednotky tisíc korun a je potřeba je plánovat několik měsíců dopředu.

Pokud si lidé budou chtít kvůli přechodu na DVB-T2 koupit nový televizní přístroj, mohou si být jisti, že každá nová televize již DVB-T2 zvládne?
Řekl bych, že ano. Nicméně, na trhu je stále ještě několik tisíc televizí, které podporují DVB-T2 ale nemají podporu "HEVC". Proto je opravdu důležité se ujistit, že kupujete správný model. Osobně doporučuji kupovat televize u seriózních prodejců, ti většinou prodávají už jen televize s HEVC. Vždy se ale najdou vykukové, kteří vám budou chtít velmi výhodně prodat televizi bez HEVC. Ta sice může výborně fungovat, ale budete pak k ní potřebovat ještě set-top-box.

Co byste poradil lidem, kteří mají starší televizní přístroj. Mají investovat do set-top-boxu, anebo si raději pořídit novou televizi?
Osobně jsem fanoušek starší techniky, takže chápu všechny, kdo se nechtějí kvůli DVB-T2 zbavovat televize, která jim dobře funguje. Prozatím bych tedy doporučil jen přikoupit nový set-top-box. Pokud ale budete chtít kupovat novou televizi, tak bych doporučil zvážit jiné možnosti příjmu, než je anténa. Nová televize totiž nabízí kvalitnější HD obraz, ten ale v DVB-T2 až na výjimky nenajdete. U Novy s Primou tedy na nové televizi uvidíte jen horší obraz. Proto se nová televize hodí spíš k satelitu nebo internetovým programům, které mají obrazově kvalitní HD programy už v základní nabídce.

Řešením přechodu na DVB-T2 jsou internetové televize. Je to budoucnost televizního vysílání? Proč? Je kvalita nabídek internetových televizí v Česku kvalitní?
Kdybyste mi tuto otázku položil před rokem, byl bych na pochybách, zda je internetová televize vhodná jako alternativa pro diváky s anténou. Nyní ji ale můžu s klidným svědomím doporučit každému. Poskytovatelé internetových televizí udělali obrovský krok vpřed a nyní nabízí velmi kvalitní balíčky za minimální cenu nebo k dokonce zdarma v rámci připojení k internetu. Pro diváky, kteří byli doposud zvyklí na běžnou anténu, tak dává mnohem větší smysl televize přes internet, u které nemusí řešit přechod na DVB-T2 nebo náhlé změny v budoucnu. Konkrétně - například operátor DIGI TV přišel s produktem Chytrá anténa, což je vlastně "anténa přes internet". Nepotřebujete tedy žádnou domovní anténu a můžete sledovat až 70 programů i v HD za symbolickou cenu 100 korun. Pak jsou na trhu další produkty, kde si vybere opravdu každý včetně těch včetně diváků, kteří nechtějí připlácet. Možností je celá řada a všem, kdo uvažují o přechodu na DVB-T2 bych doporučil, aby předtím zvážili i jiné alternativy.

Z mého pohledu je televize přes internet tou nejvhodnějí alternativou, neboť vedle kvalitního obrazu nabízí i možnost přeskakování reklam nebo bohatý archiv televizních pořadů za 7 dní zpětně, který můžete pohodlně sledovat s využitím jediného ovladače.

 

televize
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%