Tulačka po vlasti české
Foto: autorka

Tulačka po vlasti české

13. 3. 2019

Chodím po kopečkách, chodím sem a tam, pracovat už nechci, vždyť já penzi mám. A můj věrný pes  - včera, zítra , dnes, se mnou chodí všude a tak to vždycky bude.

České středohoří v Podkrušnohorské oblasti je, jak již bylo tolikrát zmiňováno, horninově velmi pestré. Páteřním vodním tokem je řeka Labe, která prochází pohořím v délce 40 km. Její údolí začíná v kaňonu zvaném Brána Čech.. 

Já jsem se dnes zatoulala  do jihozápadní oblasti na Lounsko. Můj cíl -  čedičový vrch Čičov u vsi Hořenec. Ráno vysvitlo slunce, ale když jsme dorazili, nastala pěkná fujavice i s deštěm. Hořenec je malá vesnička zemědělského charakteru. Mám radost, když vidím, že staré domy se opravují, vyměňují okna, prostě hned to vypadá lépe.  Ptala jsem se jednoho místního, sedícího na traktoru, kudy tudy. A on drsně odpověděl, přímo za ves, ale jestli mi postavíte auto na moje pole, sundám vám kola. Drsňák jeden zemědělský! Zaparkovala jsem šikovně podél té jeho cesty a vydali jsme se na kopec, není příkrý, asi 450 m pozvolného stoupání. Změna počasí mě nemohla odradit, pohled z výše opět stál za trochu toho větru. 

Čičov je typický kopec travnatého a stepního charakteru, s bohatým výskytem koniklece lučního. Ještě se tam vyskytuje minerál aragonit, já jsem tedy žádný neviděla, ale prý je možné jej nalézt i v přilehlých polích a pastvinách. Nepovolené kutání - hledání naleziště působí velké škody v přírodě. Možná je nějaké narušení z druhé strany kopce, my nic nezaznamenali.

Sice nebylo slunečno, ale vítr napomohl poměrně jasnému výhledu, až ke Krušným Horám a zčásti na Bílinsko, takže i nějaké fotky vznikly. Mystinka byla šťastný pes a já šťastný člověk, v čerstvém povětří. No, není to hezký život na penzi? 

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%