Jan Přeučil: V šedesáti
jsem potkal novou lásku

Jan Přeučil: V šedesáti
jsem potkal novou lásku

16. 1. 2012

Zanedlouho oslaví pětasedmdesátku a přitom je na roztrhání. Přednáší na filmové škole v Písku, poskytuje kurzy rétoriky, hodně cestuje a v létě ho opět čekají Letní Shakespearovské slavnosti i natáčení třetího dílu filmu Bastardi. Uznávaný herec Jan Přeučil zároveň jezdí se svou manželkou Evou po republice s dětským divadlem. Sblížení s ní považuje za osudové.

Kdyby vám někdo dříve řekl, že ve věku okolo šedesátky najdete lásku, co byste si pomyslel?
Se Štěpánkou Haničincovou jsme prožili třicet let nádherného života. Když jsem před třinácti lety zůstal sám, nepřemýšlel jsem nad tím, zda ještě do nějakého vztahu vstoupím. Vůbec jsem tak neuvažoval. Bylo to období, kdy jsem se zavalil prací, abych samotu nějakým způsobem zvládl. Právě v té době se objevila Eva. Dáma s krásným pohledem, která má podobné vlastnosti jako Štěpánka.

Jaké?
Je vzdělaná, kultivovaná, mateřská. Má obrovské vnitřní kouzlo. To, že jsme se potkali, považuji za velké štěstí a náplň svého života. Myslím, že jsme jeden druhého tak trošku zachránili.

Vy jste byli předtím řadu let sousedé na stejném patře, je to pravda?
Ano. Měli jsme běžné sousedské vztahy. Eva si povídala spíše se Štěpánkou, my dva jsme obvykle prohodili jen pár vět na chodbě.

A co se pak stalo?
V té své snaze vyrovnat se se samotou jsem hledal co nejvíce práce. Tak jsem Evě navrhl, že bychom spolu mohli udělat divadelní představení. Připravili jsme Šípkovou Růženku, začali jsme spolupracovat. Výsledkem je, že nyní s Evinkou žijeme v mém bytě, zatímco v jejím bytě naproti našeho bydlí její synové.

Jak jste zjistili, že spolu můžete žít? Co máte společného?
Shodujeme se v podstatě ve všem. Oba moc rádi cestujeme. Přestože jsme nyní s naším divadlem takřka každý den jinde, snažíme se ještě jezdit poznávat nová evropská města. Nemáme chatu ani chalupu, cestování nás baví mnohem více.

Zvolnil jste od té doby, co jste našel nový vztah, své pracovní tempo, nebo se stále zavalujete prací?
Když práce je, je to dobře. Jezdíme společně s Evinkou s představeními pro děti, v létě mě opět čekají Letní  Shakespearovské slavnosti a natáčení třetího dílu filmu Bastardi. Čeká mě také krásná práce ve Viole. Před lety jsem tam dělal úspěšnou one man show na motivy Gogolových Bláznivých zápisků. Nyní se do ní pouštím znovu. Připravujeme na  toto téma takový dramatický koncert společně s panem Jaroslavem Svěceným.

Působíte stále i jako učitel?
Přednáším na filmové škole v Písku. Zároveň už léta dělám semináře rétoriky pro vzdělávací agenturu Tempo. Je to taková rétorická laboratoř. Lidem, kteří pracují se slovem, tedy obchodním zástupcům, manažerům či tiskovým mluvčím, se snažím dávat návody, jak by měli se slovem zacházet. Zajímavé je, že řada z nich, ač znají mnohé, neumí své znalosti plastickou  formou sdělit druhým a takzvaně je prodat. O tyto semináře je velký zájem. Žijeme v době internetu, což je ohromná věc, ale neměli bychom zapomínat na to, že je třeba od počítačů občas vstát a vstupovat do osobních kontaktů. Slovo, to obejmutí slovem, má v našich životech nezastupitelnou úlohu. Až magickou moc. Ať už budou komunikační vymoženosti jakékoli, osobní kontakt bude vždy nepostradatelný.

Máte vůbec při tomto vytížení na svou paní Evu čas?
Samozřejmě, ten si společně vždy plánujeme. Také se snažím z každé své cesty vozit Evince nějaké překvapení. Třeba  úplné maličkosti. Rád dávám dárky v situacích, ve kterých je nečeká, ne jen o Vánocích či narozeninách. Na našem vztahu mi velmi záleží a tak se snažím, aby nám nezevšedněl.

Vratislava Hofmanová


Jan Přeučil
Narodil se 17. února 1937 v Pardubicích. Vyučil se dřevomodelářem v ČKD Stalingrad. I když se ve škole výborně učil, na gymnázium ho nevzali, protože jeho tatínek František Přeučil byl odsouzen na doživotí v procesu s Miladou Horákovou. Jan si nakonec udělal gymnázium dálkově a po několika pokusech se dostal i na vysněnou DAMU. Po jejím absolvování byl třiatřicet let v angažmá v Divadle na Zábradlí. Sedmadvacet let pak na DAMU učil. Má za sebou stovky divadelních, televizních a filmových rolí, především se proslavil jako představitel záporných postav. Po prvním manželství se stala jeho druhou ženou Štěpánka Haničincová, po její smrti si vzal loutkoherečku Evu Hruškovou. Společně nyní provozují divadlo pro děti.

rozhovor
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%