Mám ráda kuchařské knihy - LIII. díl
Ilustrační foto:pixabay. com

Mám ráda kuchařské knihy - LIII. díl

5. 3. 2019

Dobrý den, přátelé, po dlouhé úvaze jsem se  rozhodla, že dnešní díl bude o datlích. 

Vždyť je možnost koupit si datle téměř celý rok a nejen pouze o vánocích. 

Datlovník je krásná a štíhlá palma a mnozí z vás ji jistě znají ze svých dovolených u moře.

A jedí se nejen plody, ale i mladé výhonky a listové pupeny, ty se konzumují jako zelenina. A samčí rostliny se nařezávají a získaná šťáva se zkvašuje na víno zvané "toddy". Datle se mohou konzumovat jak čerstvé, tak i sušené.

Čerstvé mají vysoký obsah vitamínu C. 

Sušené obsahují veliké množství např.draslíku, vitamínů A, K, B, železa, mědi,hořčíku. 

Tam, kde rostou, je jejich využití opravdu víc než široké. Ze zralých plodů vytéká hustý sirup zvaný "datlový med". Ten je možné ředit vodou a zkvašovat na datlové víno a spolu a alkoholem na datlový likér.

Datlový sirup je skvělou alternativou řepného cukru. 

Datle jsou využívány v mnoha zemích i k léčení. Například v Turecku se připravuje z čerstvých datlí nápoj, který prospívá při žaludečních křečích. 

Čerstvé datle jsou prostředek, který utišuje dráždivost a pomáhá i při respiračních onemocnění. A nezralé datle se používají při průjmech. 

Datle obsahují vápník, který prospívá našim kostem, zubům, kůži i vlasům. 

Vláknina z datlí má čistící funkci ve střevech a zároveň prodlužuje pocit sytosti, zpomaluje vstřebávání sacharidů a snižuje tolik nechtěný LDL cholesterol. 

Datlové kuličky 

  • 200 gr datlí (sušených), 1 kelímek nugety, 2 lžíce rumu, 60 gr práškového cukru, 200 gr vlašských ořechů, 50 gr piškotových drobečků, strouhaná čokoláda

Datle jemně pokrájíme a smícháme s cukrem, rumem, nugetou, drobečky z piškotů a ořechy. Hmotu prohněteme a tvoříme z ní drobné kuličky, které obalujeme ve strouhané čokoládě, případně kakau. Kuličky dáme oschnout a vkládáme je do papírových košíčků. 

Datlový koláč s ořechy 

  • 100 gr mouky krupice, 100 gr mouky, kypřící prášek, 120 gr cukru, 100 gr másla, 250 gr datlí, 2 lžíce medu, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 jablka, 250 gr vlašských ořechů 

Krupici smícháme s moukou a práškem do pečiva  Přidáme cukr a rozehřáté máslo. Do misky dáme pokrájené čerstvé datle bez pecek, svaříme 3 lžíce horké vody, přidáme med, šťávu z citrónu a oloupaná pokrájená jablka. Nakonec dáme pokrájené vlašské ořechy. Máslem vymazanou formu naplníme polovinou krupicové směsi, pak navršíme směs z datlí a navrch opět krupicovou směs. Pečeme zvolna 40 minut. 

Kdo rád snídá zdravě, může vyzkoušet následující. 

Lahodný ranní nápoj 

Rozmixujeme pár datlí s mlékem nebo zákysem a ochutíme jahodami. 

 Dobrou chuť přeji všem.

                              Váš "Karfík". 

Recepty jsem našla ve svých zápiscích a v  knize - Vitamíny z domova i daleka. Autoři Dagmar Lánská a Bohumír Hlava. Vydáno v r. 1982.

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.